{ "title": "Bacak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/bacak-uyusmasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 16:40:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bacak uyuşması, özellikle uyuşukluk gelişen bölgeye düzgün kan akışı olmaması ya da sinirlerde oluşan bir hasar nedeniyle gerçekleşir. Enfeksiyon, travma, iltihap ya da daha farklı bazı sorunlar da bacak uyuşmasına neden olabilir. Bacakta gelişen uyuşma çok ciddi bir probleme neden olmamakla birlikte felç ya da bir tümör habercisi de olabilir. Eğer uyuşma birkaç dakikadan daha fazla sürüyorsa ya da uyuşma tekrar ediyorsa herhangi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Bağırsak ve mesane kontrolünde azalma, bilinç bulanıklığı, bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler bacak uyuşmasına eşlik ediyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bacak uyuşması neden olur?

Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörler kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir.

Ortopedik nedenler, Ortopedik anlamda oluşan hasar bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, kalça yaralanması, dejeneratif disk hastalığı gibi etkenler bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.

Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bazı durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroit hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği nedeniyle bacaklar ile vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir.

Felç, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk aslında duyu kaybı ile alakalıdır. Eğer felç nedeniyle bir uyuşukluk oluşmuşsa his kaybının yanı sıra hareket kısıtlaması da görülür.

Ms hastalığı, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebilir. Tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluşur. Eğer iki bacakta birden uyuşma varsa MS tarzı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. MS hastalığı, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendine ait hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Dolayısı ile ortaya çıkan hasar vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşma ile kendini gösterir. Yaşanan hasar git gide artarak dönüşü olmayan problemler ortaya çıkar. Başlangıçta uyuşma oldukça hafif seyreder ve aralıklarla görülür. Ancak gitgide artarak sürekli hale gelebilir.

Bacak uyuşması tedavisi nasıl yapılır?

Bacak uyuşması kısa sürede geçmiyor, tekrarlıyor ve farklı belirtiler ile yaşanıyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Doktor uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit ederek uygulayacağı tedaviyi nedene yönelik gerçekleştirir. Tıbbi tedavi haricinde evde de alınabilecek basit önlemler bacak uyuşmasını tedavi edebilir.

Isı uygulaması: Uyuşan bacağın üzerine sıcak uygulamak kas ve sinirleri rahatlatır. Bu durum uyuşukluğun azalmasını sağlar. Sıcak su torbasına sıcak su doldurarak belli aralıklar ile uyuşukluk hissi oluşan bacağa uygulanması faydalı olur.

Hareket, Uyuşukluk gelişen bacağı hareket ettirmek kan akışını düzenler. Bacağı hareket ettirmek uyuşukluğun azalmasını sağlar.

Masaj: Kan dolaşımını düzenlemek için uyuşukluk gelişen bacağa masaj yapmak faydalı olur.

Mineral ve vitamin desteği: Vücutta sodyum, potasyum, kalsiyum gibi mineraller eksik olduğunda bacaklarda uyuşma yaşanabilir. Aynı şekilde B ve B12 vitamini eksikliği nedeniyle de bacaklarda uyuşukluk oluşabilir.

Bitkiler: Dolaşım bozukluğunu tedavi edebilecek bitkiler ve otlardan yardım alınarak bacaklarda uyuşma oluşabilir. Ancak bu tarz bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Yastık desteği: Eğer bacaklardaki uyuşukluk disk kayması nedeniyle ortaya çıkmışsa dizlerin altına yumuşak bir yastık koyularak uyuşma önlenebilir.

" } ] }