{ "title": "Baldır Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Baldir-Uyusmasi-82.jpg", "date": "19.01.2024 11:27:28", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Baldır uyuşması, çok sık karşılaşılan bir durumdur. Hemen hemen herkeste meydana gelebilecek olan bu durum birçok kişide geçici olarak meydana gelir ve kendiliğinden ortadan kalkar. Fakat bu durum bazen farklı durumlardan dolayı ortaya çıkarak uzun süreler boyunca uyuşukluk etkilerini göstermektedir. Birçok zaman dolaşım problemlerinden dolayı ortaya çıkan baldır uyuşması birçok farklı problemlere bağlı olarak da görülebilmektedir. Baldır uyuşması ileri seviyelere ulaştığında belli bir süre sonra duyu kayıplarına neden olur. Öyle ki bu durum ciddi olarak artar ve kişinin baldırına alınan darbeler ya da dokunma durumlarında kişi dokunulduğunu fark etmez. Bu durum tabi ki oldukça anormal bir durumdur. İnsanlarda her iki bacakta da meydana gelebilen bu durum özellikle yaşı ilerlemiş olan insanlarda ve aynı zamanda kilolu olan insanlarda meydana gelmektedir. Baldır uyuşması gerekli olduğu zaman müdahale edilmezse belli bir süre sonra insanlarda vücudun diğer noktalarına da yayılmaktadır. Özellikle bele doğru ya da ayaklara doğru uzanan uyuşma, aslında sorunun ilerlediğini işaret etmektedir. Baldır uyuşması eğer tek bir baldırda meydana geliyorsa bu durum genellikle biraz daha basit nedenlerden kaynaklanmaktadır. Fakat sorun her iki bacakta da meydana geliyorsa genellikle belde meydan gelen sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Baldır uyuşması neden olur?

Dolaşım bozukluları: Diz bölgesinde meydana gelen travmalar, eğilmeler, bükülmeler ve buna benzer durumlarda baldır uyuşması sık sık meydana gelebilir. Bu gibi durumlar direk olarak şişliklerin meydana gelmesine ve aynı zamanda dolaşım sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Tümörler: Baldır bölgesinde ya da bu bölgelere yakın yerlerde ortaya çıkan birçok tümör, sinirlerin etkilenmesine neden olarak son derece ciddi bir şekilde baldır uyuşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erkenden müdahale tümörler için çok önemli etki oluşturacaktır. Eğer gün içerisinde ikiden daha fazla kez baldır uyuşması görülüyorsa kesinlikle gerekli olan muayeneler tıbbi olarak yapılmalıdır.

Sinir hasarları: Kimi zaman baldırın darbe alması kimi zamanda farklı kimyasallarla temas durumunda bu baldırda bulunan birçok sinir zarar görür. Meydana gelen bu sinir tahribatı nedeniyle bacak uyuşması oldukça sık karşılaşılır.

Belden aşağı felçlik durumu: Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan felç durumları beli etkilediğinde insanlarda baldırlarda ve diğer bel altı uzuvlarında uyuşuklukların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlar oldukça ciddi problemlerdir. Bu nedenle kesinlikle erkenden müdahale edilmelidir.

Kullanılan bazı ilaçlar: Tıbbi olarak kullanılan birçok ilaç vücutta çeşitli yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu yan etkilerden biri de aslında baldır uyuşmasıdır. Özellikle sürekli olarak kullanılan tıbbi ilaçlar bu uyuşuklukların önemli nedenlerinden biridir.

Baldır uyuşması durumunda aslında en önemli durumlardan bir tanesi de bu problemin yanı sıra herhangi bir belirtinin görülüp görülmemesidir. Öyle ki eğer kişide meydana gelen baldır uyuşmasıyla birlikte idrarı kontrol edememe, bağırsaklarda kontrol kaybı, zihin bulanıklığı ve buna benzer ciddi belirtiler görülüyorsa kesinlikle acil bir şekilde müdahale edinilmelidir. Bu gibi durumlar birçok zaman geçici bile olsa bazen kalıcı bir hale gelebilir.
" } ] }