{ "title": "Baş Ağrısı ve Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/bas-agrisi-ve-uyusmasi.jpg", "date": "23.01.2024 03:17:35", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Baş ağrısı ve uyuşması, Beyinde uyuşma hissi ve başta ağrı oluşması her insanda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Bazı bireyler tarafından çok ciddiye alınmasa da kimi bireylerde beyinde uyuşma şikâyetini çok önemserler. Hatta ciddiye alan pek çok insan beyin kanaması geçirdiğinden şüphelenmektedir. Hatta beyin uyuşması şikâyeti ile uzmanlara başvuran hastaların pek çoğu beyin kanaması geçirdiğini düşünerek oldukça endişelenmektedir. Fakat nöroloji uzmanları, endişelenmeye gerek olmadığını vurgulayarak hastaları çoğunlukla yatıştırmaktadır.

Beyinde uyuşma sıkıntısı olan bireylerin aynı zamanda bulantı, kusma, telaffuzda sıkıntı, yüz bölgesinde oluşan kızarıklık ve bilinç kaybı gibi sıkıntıların da olması halinde beyin kanamasından şüphe duyulabilir. Sadece beyinde uyuşma ve baş ağrısı şikâyetleri ile beyin kanaması olduğu kanısına varmak uzmanlarca yanlış görülmektedir. Beyinde uyuşma ve baş ağrısı ilk etapta beyin kanaması değil ama farklı rahatsızlıkların belirtisi olabilir.

Beyinde Uyuşmanın Sebepleri Nelerdir?

Beyinde uyuşma olması yani halk arasında karıncalanma olarak adlandırılan olay genellikle saçlı olarak deride kafanın arka bölümünde hissedilmektedir. Karıncalanma hissinden sonra genellikle uyuşma ve elektriklenme de gözlenmektedir. Kafatasında görülen karıncalanmaların hepsi tümü beyinle alakalı değildir. Bu karıncalanmaların pek çoğu saçlı deri ile alakalıdır. Genellikle de kafatasının arka bölümündeki çıkıntılı kısımdan saçlı olan deriye doğru yayılım göstermektedir.

Başın arka kısmında bulunan kaslarda oluşan herhangi bir spazm alakalı olduğu sinire dokunarak karıncalanmalara sebebiyet verebilir. Kafatasında tespit edilen karıncalanmaların sebebi genellikle stres ve stres kaynaklı diş sıkmalarıdır. Çağımızda pek çok kişide psikolojik problemeler görüldüğü için baş ağrısı ve başta uyuşma oranı da artmaktadır. Beyinde uyuşma hissi oluşmasının sinirsel sebeplerinden ziyade, kanın pıhtılaşması ile de alakalı olabilmektedir. Yani beyinde oksijen oranının azalması ile beyinin uyuşmasına sebebiyet vermektedir.

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısının pek çok sebebi olabilir bunun başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Baş ağrıları çeşitli özellikler göstermektedir. Bu ağrı özelliklerini gruplayacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

Gerilim Tipi Baş Ağrısı: bu tip baş ağrılarında zonklama yoktur. Çok şiddetli olmamakla birlikte süreklilik göstermektedirler. Baş ve boyun bölgesinde hissedilmektedir. Genellikle strese bağlı olarak oluşmaktadır.

Migren: Şiddet seviyesi yüksek ve zonklama yapan ağrılardır. Işık ve sese karşı hassasiyet oluşmaktadır. Hormonsal değişimlere bağlı olarak da oluşabilir.

Demet (Küme) Baş Ağrısı: Şiddetli bir ağrıdır. Genellikle tek bir gözün etrafında veya arkasında hissedilir. Bu baş ağrısına burun tıkanıklığı ve baş ağrısı eşlik etmektedir. Ağrı oluşumu genellikle uyku esnasında gerçekleşmektedir. Sigara kullanımı ve alkol tüketimi ağrıyı tetikleyebilmektedir.

Adet Döneminde Görülen Baş Ağrısı: Yumurtlama ve adet dönemlerinde gözlenen ağrılardır.

Sinüs Baş Ağrısı: Şiddet oranı yüksek sabit olan bir ağrıdır. Baş ağrısı ile burundan sıvı akışı da gözlenmektedir.

Alerjiye Bağlı Baş Ağrısı: Genellikle bahar ya da son bahar dönemlerinde polenlerin oluşumu ile kendisini göstermektedir.

Kafeine Bağlı Baş Ağrısı: Fazla miktarda kafein tüketilmesi neticesinde oluşan bir ağrıdır.

Yorulmaya Bağlı Baş Ağrısı: Ağrı genellikle baş genelindedir.

Eklem Baş Ağrısı: Çenede bozukluk ve kenetlenme olması halinde oluşur.

Artrite (Romatizma) Bağlı Baş Ağrısı: Hareket edildiği zaman artan bir ağrıdır.

Göz Yorgunluğuna Bağlı Baş Ağrısı: Ağrı genel orak alın kısmında hissedilmektedir.

" } ] }