{ "title": "Baş Parmak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/bas-pasrmak-uyusmasi.jpg", "date": "23.01.2024 06:35:28", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Baş Parmak Uyuşması, Parmaklardaki uyuşmanın çeşitli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Özellikle boyun fıtıklarında, sinir sıkışmalarında oldukça sık rastlanılan klinik bir tablodur. Parmak uyuşması, yaygın bir rahatsızlıktır. Bu durum parmaklarda oluşan his kaybı veya karıncalanma hissine yol açabilmektedir. Yine de her parmak uyuşması ciddi ye alınmamalıdır. Uzun süre boyunca kolun aynı şekilde tutulması sonucu parmaklarınızda uyuşma hissedebilmektedir. Bu durum genellikle normal olarak kabul edilmelidir. Sebebine bağlı olarak, parmaklarda oluşan his kaybı duyu kaybı hızlı bir şekilde kaybolabilir. Bu tür uyuşmalar genellikle kolun ya da dirseğin kıvrık bir şekilde tutulması ve daha sonra açar pozisyona getirilmesi nedeni ile kan dolaşımının devam etmesinden kaynaklanmaktadır. Asıl tehlikeli olan durum ise kronik uyuşmanın yaşanmasıdır. Parmak uyuşması uzun sürüyor ve kalıcı hale geliyorsa daha ciddi bir tıbbi durumdan söz edilebilmektedir. Şeker hastalığı, multipl skleroz ya da periferal nöropati gibi sağlık sorunları uyuşmalara yol açmaktadır.

Baş Parmak Uyuşması, Elin avuç içi tarafında ve arkasındaki serçe ve yüzük parmağı uyuşmaları çoğu durumda koldaki ulnar sinir sıkışmasının bir belirtisi olmaktadır. Başparmak, işaret parmağı, yüzük parmağının yarısının uyuşması muhtemelen karpal tünel sendromu hastalığından kaynaklanmaktadır. Hangi durum olursa olsun, birkaç dakikadan fazla süren uyuşmalar veya olağan dışı duyular fark edildiğinde doktora başvurmak erken teşhis için önemlidir. Bunların dışında felç, güçsüzlük, kafa karışıklığı  veya konuşma bozukluğu ile parmak uyuşması yaşandığı zaman, hemen acil servise başvurmak gereklidir. İlave olarak parmağınızdaki uyuşma, kalıcı, tekrarlayan ya da sizde endişeye neden oluyorsa bu durumda da dikkatli olunması gereklidir.

Başparmak uyuşmasının sebepleri 
Baş parmak uyuşmasının tedavisinde ilaçla veya cerrahi tedavinin yanı sıra;
" } ] }