{ "title": "Bel Ağrısı Bacak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/bel-agrisi-bacak-uyusmasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:22:26", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Bel Ağrısı Bacak Uyuşması, Ayakta dik durmamızı ve gerektiğinde esnememizi sağlayan omurgamız omur (Vartebra) dediğimiz birbirine eklem yapan bir dizi zincirleme kemikten oluşur, omurgamıza esneklik veren sistem omurga kemiklerinin özel yapısı ve arasındaki disklerdir. Disklerin omurgalar arasından değişik yönlere çıkması ya da daha içlere girerek sinirlere bası olması bel ağrısı ve bacak uyuşmasına neden olur. Diskler omurgaların birbirine temas etmeden birbirlerine bağlanmaları için yastık görevi görürler.

Omurlar arası disklerin yapısı

Omurga arası disklerin dış yüzeyi kaygan jöle benzeri bir yapıdadır. Bu yapı darbe ve yırtılmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Fakat ilerleyen yaşlar ile disklerin özelliğini kaybetmesi veya herhangi bir kaza sonucu disk kayması sonucu bel ağrısı ve beraberinde bacak uyuşması meydana gelir. Bu durumda bel fıtığı teşhisi konulacağından beyin ve sinir hastalıkları (Nüroşirurji) uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Bel ağrısı bacak uyuşması, beraberinde aşağıdaki sorunlar ortaya çıkar
Bel ağrısı ve bacaklarda uyuşma nasıl tedavi edilir?

Bel ağrısı ve bacaklarda uyuşma genel olarak iki şekilde tedavi edilir;

Cerrahi operasyonlar

Belde ağrı ve bacakta meydana gelen uyuşma oluştuğunda ilk önce yapılan uygulama fizik tedavi uygulamalarıdır, bu uygulamalar sonuç vermediğinde hastaya cerrahi müdahale de bulunulur. Ameliyat edilen hastanın omurları arasında disklerde oluşan fıtık dokusunun sinirlere yapmış olduğu basının ortadan kaldırılması ilkesine dayanır, bunu için Uzman operatör hekim tarafından belden yapılan enjeksiyon ile hastaya genel anestezi uygulanır, uygulama ile sinir köklerinin basıdan kurtularak belde ağrı ve bacakta uyuşma sorunu yok edilmektedir.

Bel ağrısı ve bacak uyuşmasında Mikroskobik Diskektomi yöntemi

Günümüzde nüroşirurji ile ilgili teknolojik gelişmeler bel fıtığı ameliyatlarını daha konforlu hale getiren Mikroskobik Diskektomi yöntemini benimsemiştir. Bu yöntemde hasta üzerinde daha az kesi uygulanarak dokuların zarar görmesi engellenir. Temel olarak çok küçük operasyon aletleri ile ameliyat ilkesine dayanır. Mikroskobik diskektomi yönteminde başarı oranı oldukça yüksektir. Bu yöntemi uygulayabilmek için kullanılan ameliyat ürünlerine genel olarak Minimal İnvaziz adı verilir.

Bel ağrısı ve uyuşması ameliyatlarında Minamal invaziv

Bu cerrahi aletler 0,5 veya 1 cm'lik kesilen bölgeden vücut içine sokulan çok küçük kameralar ile doku tahribatı görülür, bu dokulara gerekli operasyon, operatör hekim tarafından görerek uygulanır. Ameliyatta kullanılan minimal invaziv aletler küçük boyutlu ve teknoloji harikası ürünlerdir. Yöntem ile kesi bölgelerinin kesikten çok delik olarak açılması, cilt dokusunda harabiyeti engellemektedir. Hem yaraların daha çabuk kapanmasını hem de hastanın hastanede yatış süresini azaltması bu aletleri hekim ve hasta tarafından tercih nedenidir.

Ameliyat sonrası takip eden günlerde bacak ağrısı ve ayak uyuşması yüzde 90 gibi büyük bir oran da azalmaktadır. Cerrahi müdahaleden sonra ilk ay bazı fiziki aktiviteleri yaparken dikkatli davranmak gerekmektedir. Bu aktiviteler
Bel fıtığı olan hastalar genellikle dışarıdan uygulanan tedavi yöntemleri ile normale dönerler, Bir hafta süre ile ağrı kesici almanız gerekebilir, tamamen uzanarak istirahat etmek bu tedavinin ilk aşamalarında uygulanır. Bu yöntemlerin olumlu sonuçlarının alınma süresi kişiden kişiye değişecektir. Tedavinin devam eden aşamalarında doktorunuz önce kısa mesafeli (400m) yürüyüş daha sonraki aşamalarda katlanarak artan oranda yürüyüş önerecektir. Steroid enjeksiyonlar, Kas gevşeticiler, fizik tedavi yöntemleri, termal kaplıcalar dışarıdan uygulanan tedavi yöntemleri arasında sayılabilir.
" } ] }