{ "title": "Bel Fıtığı Ayak Uyuşması Nasıl Geçer", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/bel-fitigi-ayak-uyusmasi-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 19:09:42", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bel fıtığı ayak uyuşması nasıl geçer, bel fıtığı olan kişilerde görülen bu şikâyetleri ameliyat ile tedavi edilmesi mümkün değildir. Belin kalıcı olarak iyileştirilmesi için hastada öncelikle bel fıtığına sebep olan faktörün temelden çözülmesi gerekir. Burada ilk etkilenen yapı bel fıtığı omurga sistemidir. Omurga sisteminde bağların kemiğe yapışma yerlerinde sağlamlaştırma yapılarak oluşan bel fıtığının giderilmesiyle, ayak uyuşması gibi problemlerin giderilmesi sağlanır.

Ayak bölgesinde uyuşma genellikle iki tarafta olurken bel fıtığıyla ilgili olan ayak uyuşması tek taraflı olarak; sağda veya solda olması mümkündür. Ayak uyuşması genellikle bel fıtığı habercisi olarak düşünülürken; iğne batması, ayakta yanma, karıncalanma, ani giren ağrılar ve zonklama şeklinde ağrı gibi şikâyetler ile hissedilebilir. Disklerde oluşan problemler sonucu sinirlere baskı uygulanmasıyla ayak bölgesinde uyuşma hissedilir.

Bel fıtığı şikâyetleri için gerekli uygulamalar

Bel fıtığı ameliyatı olmadan önce kişinin gerekli Fizik Tedavi görmesi gerekir. Bel fıtığı ameliyatı olmasına rağmen tekrar fıtık şikâyetleri görülen birçok hasta vardır. Fıtık oluşumu döneminde uygulanan başarılı ve kalıcı yöntemler sayesinde belde bulunan fıtığın giderilmesi sağlanarak; bacakta, kalçada ve ayaklarda oluşan ağrıların ve uyuşmanın geçmesi sağlanır. Bel fıtığı ağrısı ve ayak uyuşması bulunan kişilerin doktorun uygulayacağı değişik tedavi yöntemlerine uyuyarak bu rahatsızlıklardan kurtulması sağlanır. Bunun için fıtık tedavisi hastadan hastaya değişiklik gösterirken; ağır kaldırmamak, yatak istirahati, kas gevşetici ilaçlar ve ağrı kesici yöntemler ile bu bölgede bulunan uyuşmanın ve ağrıların giderilmesi sağlamış olur. Ayrıca steroid enjeksiyonları ve egzersiz gibi fizik tedavileri sayesinde bel fıtığı problemlerinin giderilmesi sağlanır.

Öncelikli olarak bel fıtığı olan kişilerin ağır yük kaldırmaması gerekir. Bel fıtığı olan kişiler hareket ettikleri zaman ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Fazla kilolar varsa ise öncelikli olarak fazla kilolarından kurtulmaları; yapacaklara uygun egzersiz ve diyetlerle bu kiloları vererek bel fıtığının ağrılarından ve uyuşmadan kurtulmaları sağlanmış olur.

Genetik problemler ve Bel fıtığı şikâyetlerinin giderilmesi

Ayrıca bu hastalarda kalça çıkıklığı sorunları, kısa bacak problemleri ve denge bozuklukları gibi bel fıtığı sebepleri olan genetik hastaların gerekli tedavi uygulamaları ile bel fıtığı hastalarının şikâyetlerinin hafiflemesi sağlanır. Bu hastalıkların tedavisinin ardından hastaların bel kısmına aşırı yüklenmemesi ve bel kısmını zorlanmaması ile ayaklarda oluşan uyuşmanın giderilmesi desteklenir. Bu problemlerde hastaların masada saatlerce sabit kalması sonrasında aniden hareket etmesiyle bel fıtığı hastalığının oluştuğu gözlenirken; yapılacak en uygun yöntem olan egzersiz ve Fizik Tedavi yöntemlerinin kullanılması olur.

Omurgalarda bulunan çekme kuvveti uygulanması otururken olmadığı için omurilik yapısının bozulması meydana gelir. Burada fıtıklaşmaya zemin hazırlayan oluşumlar sonrasında bel fıtığı olmasının yanında omurga sisteminde bozulma ve dejenerasyon gerçekleşir. Burada bulunan bağların kemiğe yapışması ile adeta bu bölgede bulunan fıtığın ağrılarının artması gözlenir. Bel fıtığının tedavisi ameliyatsız da mümkündür. Özellikle hastalarının iskeletinin oynamaması ani hareket ile oynayan diskin sinire baskı yapması sonucu oluşan bacakta kasılma, ayakta uyuşma, bel tutulması, kasılma, bel ağrısı gibi problemlerin yanında; karıncalanma, yanma ve üşüme gibi problemlerle görülür. Bel fıtığını önlemek için öncelikli olarak güçlü kas yapısına sahip olmak gerekir. Bunun için ise düzenli spor yaparak kasların kuvvetlendirilmesi sağlanır. Haftada en az 4 kere bir saat yürüyüş yaparak kaslarının güçlenmesi sağlanır. Ayrıca düzenli bel fıtığı hareketleri egzersizi ile tedavinin başarı oranının artması sağlanır. Günde uygulanacak beli yormayan ufak egzersizlerle bel fıtığı şikâyetlerinde azalmalar sağlanır.
" } ] }