{ "title": "Dizde Uyuşma", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Dizde-Uyusma-48.gif", "date": "21.01.2024 09:43:35", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Dizde Uyuşma; sorunu hemen herkesin başına gelen çoğunlukla uzun süre bir yerde oturduktan sonra kan dolaşımındaki yavaşlama ya da sinirlere baskı sonucu ortaya çıkan basit bir rahatsızlıktır. Fakat uzun süre tekrar eden dizde uyuşma sorunu vitamin eksikliği, karpal tünel sendromu, kemik erimesi, disklerde kayma, şeker hastalığı, raynaud gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Diz uyuşmasının sadece diz bölgesinde mi yoksa diz altı kısımlarda da ortaya çıkıp çıkmadığı, hangi zamanlarda tekrar ettiği önemlidir. Bu nedenle tekrar eden, 2 günden uzun süren ve sorun haline gelen diz uyuşmaları için detaylı doktor muayenesi şarttır.

Dizde uyuşma ile ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonlar; Bölgede hissizlik, dizde ayakta titreme, karıncalanma, yanma hissi, aşırı kaşınma; sinirlerden kaynaklı uyuşmalarda ağrı, çekilme, kasılma, spazm, bel ağrısı ve kaygı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Diz uyuşması neden olur?
Diz uyuşmasında ne yapmak gerekir; uyuşan bölgeye hafifçe masaj yaparak dizde rahatlama sağlanmalı, masajın ardından hafif egzersiz hareketleri ile yürüyüş yapılmalıdır. Böylelikle kan dolaşımı hızlanacak ve uyuşma hissi rahatlayacaktır. Viks gibi kan dolaşımını arttırıcı kremler masaj sırasında kullanılabilir. Bol su içmek metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki toksinleri atacağından diz uyuşmalarında su tüketimine özen göstermek de diz uyuşmasını atlatmada yardımcı olacaktır.

Diz uyuşması tedavisi; Basit uyuşmalar dışında tekrar eden diz uyuşmalarında fiziksel muayene gerekmektedir. Doktor gerekli gördüğü takdirde röntgen, MR, ayrıntılı kan tahlilleri, hastalık geçmişi gibi bilgileri isteyerek kesin tanıyı koyacak ve tedavi şeklini belirleyecektir. Vitamin eksikliğinde ilaçla tedavi ve diyet gibi uygulamalar yapılırken sinir sıkışmalarına bağlı durumlarda fizik tedavi ya da cerrahi operasyonlar gibi tedavi yöntemler uygulanabilir. Nadiren uyuşmaya neden olan kötü huylu tümörler tespit edildiğinde radyoterapi ya da kemoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Radyoterapi ve kemoterapi direk uyuşmaya neden olan tümörleri hedef aldığından tümörler tedavi edilince uyuşma da ona bağlı olarak geçecektir.
" } ] }