{ "title": "El Kol Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/el-kol-uyusmasi.jpg", "date": "21.01.2024 09:47:51", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "
El Kol Uyuşması, Tek elde veya iki elde birden görülmesi mümkün olan uyuşmalar, parmaklarda veya ellerde gerçekleşen his kaybı olarak nitelendirilebilir. El ve kollarda görülen uyuşukluk hissi genel olarak iğne batması, karıncalanma, elektriklenme, yanma ve ağrı gibi sıra dışı rahatsızlıklar ile görülür. Uyuşma hissi, tek eli ve bazen iki eli birden etkileyebilir. Bu duruma ne kadar el, kol uyuşması desek de ellerimizin ve kollarımızın tamamen uyuşması çok nadir olur. Uyuşma hissi genel olarak ya tek bir noktada ya da birkaç parmakta gerçekleşir.

Bu durumdaki uyuşmalar genel olarak kollar veya bileklerdeki sinirlerin zarar görmesi veya sıkışması gibi durumlar sonucu meydana gelir. Bunlara benzer bilek kısmında sinir sıkışması sonucu gerçekleşen karpal tünel sendromu da çok yaygın olan bir rahatsızlıktır. Karpal tünel sendromunda, bilekte bulunan minik bir kanalda sinir sıkışması meydana gelir ve bu durum el ve kolda ağrı ve uyuşma hislerine yol açar. Bilek yapısında, bazı sağlık sorunları (Obezite, enfeksiyonlar, artrit, romatoid vs) ya da elin çok yorucu bir şekilde fazla kullanılması karpal tünel sendromuna yol açan durumlardır. El işi yapan insanlarda, müzisyenlerde, bahçe işleriyle uğraşan kişilerde ya da bilgisayar başında çalışan kişilerde yani el bileği kısmını çok fazla kullanan kişilerde ve mesleğinden dolayı sürekli aynı el hareketini tekrarlayan kişilerde, bu sendroma sık rastlanır.

Ellerde ve kollarda gerçekleşen bu uyuşmanın tespit edilebilmesi için ilk olarak bir fizik tedavi ya da Uzman bir nöroloji doktoruna başvurulmalıdır. Sinir sıkışması olup olmadığının tespit edilmesi için ise Elektromiyografi çektirilmesi gerekir. Eğer sinir sıkışması tespit edilemezse bu kez boyun fıtığının araştırılması ile MR çektirmeniz gerekebilir. Yapılan bu testlerin yanı sıra Uzman doktorun soracağı detaylı soruların cevaplarına göre uyuşmanın nedenleri ortaya çıkartılıp tedaviye başlanabilir.
" } ] }