{ "title": "El ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/el-ve-kol-uyusmasina-hangi-bolum-bakar-7864.jpg", "date": "20.01.2024 10:11:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "El ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar, el ve kol uyuşması çoğu zaman dikkate almadığımız bir sorun olarak karşımıza çıkar. Ancak bu sorunun altında ciddi bir rahatsızlık olabileceğini hiçbir zaman atlamamalıyız. Özellikle şeker hastalığında tanıya yardımcı olan en önemli bulgu el ve kol uyuşmasıdır. Fakat bunu sadece şeker hastalığına bağlamakta yanlıştır. Bazı hallerde beyinden kaynaklanan bir rahatsızlıkta bu tür uyuşmalara neden olabilir. El ve kollarda oluşan his kayıplarından her zaman şüphe edilmelidir.

Sadece el ve kol uyuşması olan kişiler öncelikle bir nöroloji uzmanına gitmelidir. Eğer bunlara eşlik eden çarpıntı, kas krampları gibi başka bulgularda varsa aile hekiminize danışarak dahiliye bölümüne gidebilirsiniz. Bazı kişilerde el ve kol uyuşması yanında yanma, ağrı, batma gibi bulgularda olabilir. Bu durum özellikle süreklilik arz ediyorsa kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bir yaralanma sonrası ya da bir darbe sonucunda oluşan uyuşukluklar da çok önemlidir. Özellikle el ve kolda güç kaybına, hareketleri yapmada zorlanmaya neden oluyorsa, konuşma bozukluğu ve bilinç kaybı gibi endişe verici bulgularda varsa doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

El ve kol uyuşmasına hangi bölüm bakar?

Nöroloji Bölümü

El ve kol uyuşması dışında başka bir yakınmanız bulunmuyorsa nöroloji bölümüne gitmenizi tavsiye ederiz. Uyuşmanın eşliğinde nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, konsantrasyon zorluğu gibi başka belirtiler bulunmuyorsa, el ve ayak uyuşması zamanla daha ciddi boyuta gelmişse nöroloji bölümü sizlere yardımcı olabilir. Böyle bir sorunu ihmal etmemeniz gerekir. Nöroloji bölümü sizleri en uygun şekilde yönlendirecektir.

El ve kol uyuşması çoğu zaman karpal tünel sendromu nedeniyle oluşur. Sinir sıkışmasından kaynaklanan bu rahatsızlık nörolojik tetkikler sonucunda belirlenebilir. Eğer elinizi kullanırken yakınmalarınız artıyorsa, kas gücünün azalması nedeniyle el hareketlerinizde zorlanıyorsanız, hamilelik sürecinde iseniz, bilgisayarda çok sık Mouse kullanıyorsanız ya da ev hanımıysanız el ve kolla yaptığınız işler nedeniyle karpal tünel sendromu sizi de etkilemiş olabilir. Bunun tespit edilmesi için nöroloji bölümünde tinel testi yapılacaktır. Test sırasında ellerinizi bilekten 90 derece içeriye kıvırmanız gerekir. Ellerinizin dış yüzeyi birbiriyle 1-2 dakika kadar temas edecek. Eğer karpal tünel sendromu oluştuysa bu pozisyonda el ve kolda uyuşma meydana gelecektir. Uyuşma yoksa başka nedenler aranır.

Aile Hekimi

El ve kol uyuşması sorununuz varsa bunun nedeni bazen elektrolit eksikliğinden kaynaklanabilir. Bunlar kanda potasyum, kalsiyum, sodyum, klorit gibi kimyasal içeriklerdir. Eğer elektrolit dengesizliği varsa el ve kol uyuşmasının yanında aşırı susuzluk çekmek, kas ağrısı, kaslarda zayıflama, kas seğirmesi istemsiz kas kasılması, ateş yükselmesi çarpıntı, uykusuzluk gibi yakınmalarda olabilir. Ayrıca al ve kol uyuşması aniden çıkar, uyuşma zamanla gövdenizi de etkilemeye başlar. Aile hekiminiz elektrolit dengesizliği, kandaki asitlik değişimi gibi sorunlarınızla ilgilenebilir. Gerekirse sizi sorunun teşhisi için hastanelerin uygun bölümüne sevk eder.

Dahiliye Bölümü

El ve kol uyuşması başka belirtilerle seyrediyorsa, bunun elektrolit dengesizliği olmadığı belirlendiyse tanı konulması için dahiliye bölümüne gidebilirsiniz. Yapılacak kan, idrar tetkikleri, görüntüleme tetkikleri, fiziki muayene ve öykünün dinlenmesi sonrasında tanı konulabilir.

El ve kol uyuşmasına hangi bölüm bakar, bunun hakkında sizlere bazı bilgiler verdik. Eğer nöroloji bölümü bunun karpal tünel sendromu gibi sorunlardan kaynaklandığını belirlerse, hastayı plastik cerrahi bölümüne sevk edebilir. Uyuşma sorunundan yakınanlar daha önce herhangi bir teşhis konulmadıysa, öncelikle hastanelerin nöroloji ve dahiliye bölümünü tercih edebilir. Burada ele edilen verilere göre doktorunuz sizi uygun bölüme sevk edecektir.
" } ] }