{ "title": "Gebelikte Bacak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Gebelikte-Bacak-Uyusmasi-48.jpg", "date": "21.01.2024 11:01:44", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Gebelikte Bacak Uyuşması, Birçok kadın gebelikte bacakta uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi ile karşı karşıya kalır. Bunun temel nedeni bebeğin büyüdükçe sinir ve damarlara baskı yapmasıdır. Gebelik ilerledikçe vücutta su tutulması da artacağından bacaklarda şişlikler meydana gelir. Su tutulması bacaklara baskıyı arttıran diğer bir nedendir. Anne ve bebek sağlığı açısından korkulacak bir durum değildir, gebelik döneminde bebeğin büyümesine paralel olarak bele ve sinirlere baskının artmasından dolayı uyuşmaların artması normaldir fakat uyuşmalar başladıktan sonra yine de hekime bildirilmesi gerekir. Sıklıkla ilk uyuşmalar gebeliğin 3. Ayında ortaya çıkmaya başlar. Bazen gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Sinirlere artan baskının yanı sıra gebelik döneminde annenin vitamin ve mineral ihtiyaçları artar. Bu dönemde anne adayı vitamin eksikliği gibi başka sıkıntılar çekiyor olabilir. Rutin kontroller sırasında şikâyetler dillendirilmeli ve gerekli testlerin yapılması istenmelidir.

Gebelikte bacak uyuşması için yapılması gerekenler; 

İlk olarak rutin kontrol sırasında gerekli tahliller istenerek uyuşmanın gebelikten mi kaynaklandığı yoksa başka bir sıkıntının habercisi olup olmadığı incelenmelidir. Doktor gerekli gördüğü taktirde vitamin, mineral ve potasyum desteği yazabilir. Gebelik döneminde hareketsizlik uyuşmaları arttıran diğer bir sebep olduğundan her gün en az 2 saat yürüyüş yapmak, gebelik egzersizleri ile dolaşım sistemini güçlendirmek önemlidir. Akşam uyumadan önce vücuda yapılacak bir masaj hem kan dolaşımını hızlandıracak hem de rahat uyumanıza yardımcı olacaktır. Anne ve kadın sağlığı merkezlerinde anne adayı için düzenlenen ücretsiz egzersiz ve nefes eğitimi programlarına katılmak anne adayı için gebelik sürecinin daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Gebelikte bacak uyuşması için beslenme düzenine de çok dikkat etmek gerekir. Anne adayı gebelik boyunca katı yağlardan uzak durarak meyve ve sebzelerden yana zengin bir diyetle beslenmelidir. Her gün et, tavuk ya da balık gibi zengin protein kaynakları en az 1 öğünde tüketilmeli, hamur işleri ve ekmek azaltılmalıdır. Onlar yerine süt, yoğurt ve bal gibi besinler tüketilmelidir. Gebelik dönemindeki sağlıksız kilolar hem doğum anında hem de doğumdan sonra sağlık sıkıntılarına neden olabilir. Sağlıksız gıdalar hem anne hem bebek sağlığı için tehlike yaratmaktadır.

Ayrıca, anne adayı gün içinde dinlenmesine gerekli önemi vererek ayaklarını yüksekte tutmalıdır. Tüm gün ayakta kalmak, ağır işler yapmak sinirlere baskıyı arttıracağından anne adayı gün içinde ayaklarını uzatabileceği zaman dilimleri yaratmalı ağır işlerden uzak durmalıdır.
" } ] }