{ "title": "Göz Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Goz-Uyusmasi-91.jpg", "date": "23.01.2024 03:55:39", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Göz uyuşması; öz çevresinde karıncalanma, bulanık görme gibi şikâyetleriniz mi var? Dikkat, Göz tansiyonunuz olabilir.

Göz uyuşması sıklıklıkla göz tansiyonunun habercisidir. Peki, bu göz tansiyonu nedir, neden göz uyuşmasına neden olur?
Göz tansiyonu göz içi basıncın artması ile meydana gelen bir göz hastalığıdır. Gözün beslenmesi için gerekli olan sıvılar gözün içindeki sıvı kanalları aracılığı ile dışarı atılır. Fakat göz kanallarında tıkanma meydana gelir ve bu sıvı dışarı atılamazsa göz içi basınç yükselerek göz tansiyonuna neden olur. Göz uyuşması göz tansiyonunun en belirgin özelliğidir. Dışarı atılamayan sıvılar göz içi sinirlere baskı yaparak gözde uyuşmaya ve göz çevresinde karıncalanmaya neden olmaktadır. Bazı durumlarda göz uyuşması ile şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı da görülebilir.

Göz uyuşması kimlerde olur?

Göz uyuşması sıklıkla 40 yaş üstü kişilerde görülmektedir. Genetik faktörlerin etkisi yüksektir. Şeker hastalığı ve hipotiroidi olan hastalarda göz tansiyonu ve ona bağlı olarak da göz uyuşması ihtimali yüksektir. Ciddi göz yaralanmaları, göz tümörleri, kronik üveit, iritis gibi hastalıklar göz sinirlerinde tahribat ya da baskı yaparak gözde uyuşma hissine neden olur. Miyopi ya da hipermetrop gibi göz bozukluklarında yüksek dereceler göz sinirlerinde baskı oluşturabilir. Kansızlık, yüksek ya da düşük glisemikli kan basıncına sahip kişiler göz uyuşması şikâyetine sahip olabilir. Özellikle bu özelliklere sahip kişiler göz uyuşması sıkıntısı yaşamasalar bile düzenli olarak göz muayenelerini yaptırarak göz içi sinirlerin tahribatını erken dönemde engelleyebilirler. Ciddiye alınmayan göz uyuşması ilerleyen dönemde göz sinirlerinde geri dönülemez tahribatlara neden olarak körlüğe neden olabilir.

Göz uyuşması tanısı nasıl konulur

Göz tansiyonunun ölçülmesi, göz içi basıncın kontrol edilmesi, görme sinirlerinin muayenesi, görme alanı yöntemleri ile görme sinirlerinin fonksiyonlarının ölçülmesi, NFA, RTA, OCT, HRT gibi yöntemlerle görme sinir başı ve görme liflerinin incelenmesi ve son olarak kornea kalınlığının ölçülmesi ile konulabilir.

Göz uyuşması tedavisi nasıl yapılır?

Göz uyuşmasına neden olan temel sebebin belirlenmesi ile göz tansiyonu tedavisini de içeren kompleks tedavi yöntemleri içerebilir. Göz tansiyonuna ve ona bağlı olarak göz uyuşmasına neden olan göz kanallarında tıkanma, göz içi tümörler erken dönemde ilaçlı tedavi ile kısa zamanda iyileştirilebilir. Fakat sinir tahribatının yüksel olduğu durumlarda ilaçlı tedavi yerine laser ameliyatlar ya da açık göz ameliyatları tercih edilebilir. Teşhis ne kadar erken konursa tedavi o kadar kısa süreli olmaktadır.
" } ] }