{ "title": "Hamilelikte Bacak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/hamilelikte-bacak-uyusmasi.jpg", "date": "23.01.2024 06:25:46", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Hamilelikte bacak uyuşması, gebelik süresi boyunca gözlemlenen değişimler arasında en sıra dışı olanıdır. Gebelik yaşayanlar bir anda bacaklarını hissetmemeye başlayabilir ve oluşan durum karşısında paniğe kapılarak hastaneye başvurabilirler. Fakat doktorlar bütün bu paniğin gereksiz meydana geldiğini bildirmekteler. Çünkü hamile bayanların bacaklarında meydana gelen bu vaziyet tamamı ile normal olarak karşılaşılan bir durum. Konu ile ilgili uzmanlar, hamile bayanların her 4 kişiden birinde gebelikleri esnasında bacaklarında uyuşma gözlemlendiğini bildiriyor. Bununla birlikte bacak uyuşması en fazla gebeliğin son 3 ayı içinde meydana geliyor.

Yükselen göbek kısmı kalça sinirlerine basınç uygulamaya başlıyor, pelvisten başlayarak bacaklarda uyuşmaya neden oluyor. Birçok hamille kadın gebelik esnasında ayaklarda ve kollarda görülen uyuşma problemi ile karşılaşır. Uyuşmalar çoğunlukla akşam veya gece saatlerinde dinlenme esnasında kendini gösterir. Bu problemlerden korkmak gerekmez. Anne ve bebek açısından tehlike yaratmayan bir durumdur. Ama fazla tekrarlandığında ayaklarda oluşan bu uyuşmalar hem anneyi huzursuz etmektedir hem de annenin vücudunda bulunan birtakım sıkıntılara işaret edebilir.

Gebelerde uyuşma ve karıncalanma olması neden olur?

Gebelikte rahim (Döl yatağı) kalınlaştıkça, bacaklara giden sinirlerin çoğuna baskı yapabilmektedir. Su tutulma sorununa ilişkili olarak bacaklar şiştiği taktirde birtakım sinirler basınca maruz kalabilmektedirler. Bu basınç genellikle bacaklarda ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilmektedir. Bu bulgular kimi zaman önemli olabilmekte ve doğum ardından kaybolmaktadır ve genellikle lohusalığın sonuna yaklaştıkça çok ender olsa da kol ve eller de etkilenebilir. Karpal tünel sendromu olarak adlandırılan bir hastalıkta, bir elde veya her 2 elde yanma, iğneleme ve parmaklarda uyuşukluk hissedilmesine neden olabilmektedir. Özel bir atel (El bileğinin sabit kalmasına destek eden bir sargı çeşidi) giyilerek rahatsızlığın giderilmesine destekçi olunabilir. Bazı bayanlarda çabuk ve derin solumaya bağlı olarak uyuşukluk ve iğnelenme hissedilebilir. Hamilelik esnasında ayaklarda (Ve bazı durumlarda kollarında) oluşabilen uyuşmaların sebepleri şunlardır:
Uyuşma ve karıncalanma amaçlı rehabilitasyonda ne yapılmalıdır?

Kişide karpal tünel sendrom olmasından şüpheleniliyorsa rehabilitasyon öncesi hastanın el bileğine takacağı bir atel verilir. Verilen atel el bileğini gereken biçimde tutacak, böylelikle sıkışma önlenmiş olacaktır. Uyuşmalar başlamışsa fazla kuvvetli olmayan kişilerde tek başına atel yeterlidir. İlaç olarak parasetamol çeşidi ağrı kesici ilaçlar, sinirsel uçları onardığı varsayılan B vitaminleri ve genellikle magnezyum içermekte olan preparatlar gebede destekçi olabilmektedir. Lokal olarak kullanılacak krem ve pomat türü ilaçlar genelde etkili olmamaktadır.
" } ] }