{ "title": "Hamilelikte Parmak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/hamilelikte-parmak-uyusmasi.jpg", "date": "20.01.2024 04:35:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte parmak uyuşması, hamilelik dönemindeki uyuşmaların temel sorumlusu sinire olan bası ve sıkışma yüzündedir. Bu süreçte rahmin büyümesi sinirlere olan basıyı arttırmakta, sıkışan sinirler vücutta uyuşma etkisi gösterecektir. Daha çok hamileliğin ilerleyen aylarında parmak uyuşması daha fazla yaşanan bir sorundur. Bunu el bileği, bacaklarda bile hissedebilirsiniz. Bunun sebebi karpal tünel sendromu denilen rahatsızlıktır. Normalde ellerini sürekli kullanan kişilerde yaygın olarak görülür. Sinirin karpal tünelde sıkışması sonucunda yaşanır. Hamilelikte parmak uyuşması yanında yanma etkisine de yol açabilir. Bu durumda anne adaylarının panik yapmaması, hemen ellerini rahatlatacak pozisyon alması onu rahatlatacaktır.

Hamilelikte parmak uyuşması belirtileri nelerdir?

Anne adaylarında elde, bilekte ve parmaklara yayılan uyuşukluk, ağrı ve yanma etkisi ortaya çıkabilir. Bunlar karpal tünel sendromunun belirtileridir. Daha çok geceleri etkili olurlar. Gündüz de olsa, geceleri daha şiddetli parmak uyuşması görülebilir. Bu hisler genellikle kola doğru yayılır. Kronik hale gelirse, elde, parmaklarda güçsüzlük hissine neden olabilir. Bu belirtiler her iki elde de etkili olabilir. Bunların doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden ortadan kaybolması beklenir.

Hamilelikte parmak uyuşması nasıl teşhis edilir?

Bu rahatsızlığın teşhisi, anne adayına yapılacak nörolojik bir muayene sonucunda konulabilir. Muayene sırasında belirtilerin buyun fıtığından ayrılması için MR yapılması gerekebilir. Bunun dışında anne adayına sinir iletim testi EMG yapılabilir. Gerekirse sistematik hastalıkların taranması açısından kan tahlilleri de yapılabilir. Kesin tanı konulan hamilelikte parmak uyuşması için doğru tedavi planı yapılır.

Hamilelikte parmak uyuşması neden olur?

Hamilelik sürecinde kadının vücudundaki ödemin artması, şişkinliğin olması beklenen sonuçtur. Bu etki kadının elinde, parmaklarının olduğu bölgedeki sinirlere bası uygulayacağından, elde, parmaklarda uyuşma, yanma, kızarıklık ve ağrı gibi etkiler ortaya çıkabilir. Sıvı tutulumu ne kadar fazla olursa, hamilelikte parmak uyuşması etkisi de artar. Bunun dışında ellerin yanlış kullanımı, bileğin üzerine baskı uygulanması, anne adayında şeker hastalığının olması, tiroit bezinin az çalışması, romatoid artrit hastalığının olması, mesleki durum nedeniyle elin fazla şekilde ve aynı pozisyonda kullanılıyor olması, hamilelikte parmak uyuşmasına yol açabilir.

Hamilelikte parmak uyuşması etkisinin azaltılması için neler yapılabilir?

Parmak uyuşmasına neden olabilecek aktivitelerin en aza indirilmesi gerekir. Elin dolayısıyla parmakların sıkça dinlendirilmesi ve rahatlatılması tavsiye edilir. Eğer anne adayı bilgisayar başında çalışıyorsa, oturdukları yerle bilgisayar arasındaki yüksekliği iyi ayarlamalıdır. Elleri klavyeye uzandığında rahat edeceği konumda olmalıdır. Bileklerin düz durması parmak uyuşmasını azaltacaktır. Bunların yanı sıra ellerin ve kolların desteklenmesi amacıyla egzersizler yapılmalıdır. Sıkça ara verilerek dinlenme sağlanmalıdır. Özellikle anne adayları yatarken ellerini, kollarını yastık altına alarak yatmamalıdır. Bu sinir sıkışmasını daha fazla arttıracak ve parmaklardaki uyuşmanın daha sık olmasına neden olacaktır.

Hamilelikte parmak uyuşması nasıl tedavi edilir?

Parmaklardaki uyuşma fazla rahatsızlık vermiyorsa, doğumdan sonra kendiliğinden geçeceği için bir tedaviye gerek duyulmaz. Ancak anne adayının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, şiddeti giderek artıyorsa, gece uykusunu bölecek şekilde oluyorsa, hemen doktorla görüşmekte yarar vardır. Gerekirse ağrı kesiciler kullanılabilir. Steroid enjeksiyonu da yapılabilir. Koruyucu önlemlere ve bu tedavilere yanıt vermeyen, anne adayına çok rahatsızlık veren hamilelikte parmak uyuşması için cerrahi tedavide uygulanabilir.
" } ] }