{ "title": "Hamilelikte Sol Kol Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Hamilelikte-Sol-Kol-Uyusmasi-99.jpg", "date": "20.01.2024 09:51:35", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Hamilelikte sol kol uyuşması: Anne adaylarının gebelik döneminde el ve kollarda anlaşma, karıncalanma görülebilir. Daha ileri hallerde güçsüzlük hissi de meydana gelmektedir. Bu duygular gebeliğin son zamanlarında daha çok görülmektedir. Bu anlaşma ve karıncalanmanın asıl nedeni Karpal Tünel Sendromudur. Her ne kadar birtakım meslek gruplarına özgü bir hal ve daha çok bilgisayar başında çalışan şahıslarda görülme oranı daha yüksek olsa da gebelik döneminde daha çok yaygınlaşmaktadır.

Belirtileri
Bu duygular daha çok geceleri meydana gelir. Arada sırada kolun ön üst alanında da hissedilmektedir. Daha süreğen hallerde güçsüzlük hissi ve sakarlık hallerinde artma görülür. Uyuşukluk, ağrı ve yanma her iki elde de görülebilir. Doğum sonrasında belli bir zaman içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Gebelikte Sol Kol Uyuşması; Gebelikte, annelerin ellerinde anlaşma ve yanma hissi olabilir. Daha ileri günlerde güçsüzlük hissi de oluşabilir. Bu tür duygular gebelik dönemini son dört aylık döneminde daha sık görülür. Uyuşmaların gerçek nedeni, karpal tünel sendromudur. Her ne kadar çoğu meslek grubunda (Genelde bilgisayar başında çalışanlarda) bu tür duygular görülmektedir. Fakat gebelikte daha çok görülür.

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri; Karpal tünel sendromunda, el, parmak ve bileklerde anlaşma, yanma ve ağrı olur. Bu tür duygular genellikle gece daha çok ve daha kötü şekilde hissedilmektedir. Hamilelikte sol kol uyuşması, bazı günlerde bu tür duygular, kolun ön ve üst alanında hissedilir.

Hamilelikte sol kol uyuşması risk faktörleri nelerdir?
Teşhis; En iyi tespit tekniği nörolojik muayenedir. Muayene sonrasında anne adayından MR istenir. Daha sonra anne adayına EMG testi yapılır. Aynı süreçte sistemik hastalıkları ayırt edebilmek için kan tahlilleri yapılır. Doktor bu bilgileri incelediği esnada tanıyı kesinleştirdikten sonra anne adayına uygulanacak tedavi planı hazırlanır.

Öneriler; Kollar üstüne yatılması şikâyetleri artıracağı için bu halden kaçınmak
Tedavi; Tedavi gerektirecek hal tüm gebe kadınların %1-2'sinde görülür. Tedavi sendromlara oranla değişir. Hamilelikte sol kol uyuşması, ameliyat ile tedavisi mümkün olabilir ancak gebelik sırasında ender uygulanır.
" } ] }