{ "title": "Kafa Uyuşması Neden Olur", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Kafa-Uyusmasi-Neden-Olur-71.jpg", "date": "21.01.2024 11:45:49", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kafa Uyuşması Neden Olur, Beyin bölgesinde hissedilen uyuşukluk hissi toplumda kafa uyuşması yakınması şeklinde görülebilir. Başın belli bölgelerinde hissedilen uyuşma problemi, beyin kafa uyuşması olarak bilinir. Beyin bölgesinde uyuşma, karıncalanma hissi halk arasında daha çok kafa uyuşması şeklinde ifade edilir. Kişi başının herhangi bir bölgesinde bir şey geziniyor hissi, karıncalanma ve uyuşma hissetmesi durumunda; paniğe ve endişeye kapılabilir. Paniğin sebebi kafa uyuşmasının akla beyin ile ilgili rahatsızlıkları getirmesidir. Ancak her kafa uyuşması sorunu beyin ile alakalı değildir.

Kafanın arka kısmında saçlı derinin duyularını sağlayan iki tane sinir vardır. Bu sinirler kafanın arkasındaki çıkıntılı kısımdan saçlı deriye doğru yayılır. Saçlı deriye dokunulması, derinin kaşınması ve saç çekilmesi gibi çok fazla eylem bu sinirler yoluyla beyne iletilir. Bu sinirler kafanın arkasında kasların da geçtiği bölgede yer aldığından, kaslarda zorlanma veya herhangi bir sorun olduğunda sinirler bu halden etkilenebilir. Bunun sonucu olarak kafada uyuşma hissi duyulabilir. Kafa uyuşması veya beyin uyuşması şeklinde ifade edilen bu şikâyetlerin hepsi beyin kanaması gibi ciddi sorunlar olduğuna işaret olmaz. Kafada uyuşma, karıncalanma benzeri problemlerde sakin olunmalı, bir an önce Uzman bir doktora gidilmelidir.

Kafa uyuşması neden olur?

Kafa uyuşması sorunu genel olarak psikolojik etkenlerin sonucunda görülür. Çok fazla yaşanan stres ve endişe gibi duygular, kafa uyuşmasının en bilindik sebepleri arasında yer alır.

Psikolojik ve Sinirsel Faktörler: Hissedilen aşırı stres, endişe ve kaygı benzeri duygular, insanın vücudunda birtakım fiziksel sonuçlar halinde kendini belli edebilir. Endişe, stres gibi psikolojik etkenler vücutta sinirsel olarak tepkiye yol açabilir. Sinirsel tepkiyse beyinde uyuşma ve karıncalanma problemlerini tetikleyebilir. Bilhassa yoğun, stresli işler yapan ve ileriye dönük olarak sürekli kaygı duyan bireylerde bu nedenden dolayı kafa uyuşması sorununa sık rastlanır.

Sinirlere Uygulanan Baskı veya Hasar Görmesi: Yukarıda bahsedilen saçlı deri duyularını beyne ileten sinirlerde oluşabilen problemler, kafa uyuşmasını tetikleyebilir. Kafanın arka kısmında kasların geçtiği yerde olan sinirlerde; kas spazmı ile zorlanması gibi durumlarda hasar oluşabilir. Sinirlerde oluşabilen hasarlar ise kendini uyuşma ve karıncalanma ile belli eder.

Beyin Kanaması: Beyindeki karıncalanma duygusunun altında yatan sebep beyin kanaması olabilir. Kafada hissedilen uyuşma tek başına beyin kanaması belirtisi olarak görülemez. Şayet beraberinde bilinç kaybı, konuşmada zorluk, mide bulantısı, kusma sorunları görülüyorsa, beyin kanaması rahatsızlığından şüphelenilir. Bir an önce doktora başvurulması önerilir.

Kafa uyuşması, psikolojik faktörler gibi basit sebeplerden dolayı görülebilmesinin yanında, beyin kanaması gibi ciddi bir problemin işaretçisi de olabilir. Bu yüzden bu sıkıntı ihmal edilmemeli ve en kısa süre içinde Uzman bir doktora başvurulmalıdır.
" } ] }