{ "title": "Kalp Krizinde Hangi Kol Uyuşur", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/kalp-krizinde-hangi-kol-uyusur.jpg", "date": "20.01.2024 13:00:05", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kalp Krizinde Hangi Kol Uyuşur, Kolumuzda meydana gelen uyuşmalar hafife alınmamalıdır. Kol uyuşması toplumumuzda yaygın bir sorundur, buna rağmen kol uyuşmalarının hepsinin kalp krizine işaret ettiğini söyleyemeyiz. Kolumuz da meydana gelen bir uyuşmanın kalp krizinden mi ya da kol kas sinir sisteminden mi kaynaklandığının tam olarak tespiti gerekir. Kalp krizi olup olmadığı diğer kriz belirtileri ile bağlantı kurulduğunda ortaya çıkar. Bu nedenle kol uyuşması hayati tehlike oluşturabilecek nitelikte kalp krizi ortaya çıkarabilir. Sol kolda meydana gelen uyuşmanın tam olarak ne şekilde geliştiği ne zaman ortaya çıktığı ve günlük işlerimizi ne kadar engellediği koldaki uyuşmanın nedeni hakkında daha detaylı bilgi verecektir.

Kalp krizi meydana geldiğinde sadece sol kolda uyuşma olmaz, bununla birlikte ağrı da gelişebilir veya göğüste ağrı olmadan da kalp krizi ortaya çıkabilir. Öyle ki kalp krizi geçiren hastalar doktora gittiklerinde, daha önceden de kalp krizi geçirdiğini fakat bunun farkında bile olmadığını doktorlardan öğrenmektedir. Kalp krizinin ortaya çıkışı ile sol kolda oluşan uyuşma genellikle doğru orantılıdır, yani kol uyuşması başlamış ise kalp krizi olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Kalp yapısı ve kol uyuşması arasındaki bağlantı nedir?

Kalp, istemsiz çizgili kas yapısına sahiptir, kalbin hiç aksamadan sürekli kasılıp gevşeyen yapısı ile ömür boyu kendiliğinden çalışması insan hücrelerinin canlı kalması için yaşamsal öneme sahiptir. Kalbin kasılması sistol, gevşemesi ise diastol olarak adlandırılır. Kalp kası impuls ihtiyacı olmayan, çalışmak için kendi ikazlarını kendisi oluşturan bir yapıdadır. Fakat kalbin çalışması merkezi sinir sisteminin denetimi altındadır. Kalpte bulunan sempatik sinir yapısı ritmik kasılma ve bırakma hareketlerinin hızını artırırken, parasempatik sinir yapısı ile de kalp kaslarının yavaşlatılması sağlanır.

Kalbin üzerinde ve kanın vücuda dağılmasını ve toplanmasını sağlayan damarlar bulunur, kan içinde ortaya çıkan bir kan pıhtısı ya da yağ parçası damarlardan kalbe kanın girişini aniden kapattığında kalp krizi ortaya çıkar, fakat damarlarda zamanla meydana gelen yağ tabakalarına bağlı daralmalar kan akışını yavaşlatarak kanın ilk etkilediği bölgelerden biri olan sol kolun uyuşmasına neden olur, sol kolun hemen etkilenmesinin nedeni dolaşın sisteminin yönü ile ilgilidir, kan vücudumuzda sol taraftan kalp aort atardamarlarına pompalanır, dolaşım sağ taraftan yine kalp tarafından toplanır.

Kalp krizinde sol kolun uyuşması nasıl tedavi edilir?

Kış aylarında havanın soğumasına bağlı damar yapısında meydana gelen katılaşmalar daha önce kan akışını az da olsa sağlayan damarların iyice kan akışını durdurmasını sağlar ve uyuşma başlar. Tam tıkanıklık oluştuğunda kalp durmaya zorlanır, kendi istemiyle çalışan kalp için iki seçenek ortaya çıkar, bunlardan birincisi basınçla damarın zayıf yerinden damarı patlatmak, ikincisi zorunlu olarak durmak, genellikle ikincisi olur ve kalp durur, bir süre titreşim hali meydana gelir, müdahale edilmez ise hasta kaybedilebilir. Kendiliğinden de çalışabilir, ancak yapılması gereken 112 acilin aranmalı, İlk yardım uygulaması yapılmalıdır.

Kol uyuşmasının kalp krizi ile oluştuğu tam olarak tespit edilmiş ise; Kol uyuşması hissettiğimiz anda kardiyoloji doktoruna baş vurulmalıdır, geciken her saat aleyhinize işlemektedir. Doktorunuz ilk müdahale de yapacağı tedaviler anjiyo, kapalı damara stent takılması olabilir. Kalp krizi riskinin azalmadığı durumlarda hekiminiz tıkanıklığa yol açan damarların açılması için kalp baypas ameliyatı önerecektir. Tedavinin devamında kan tahlilleri yapılarak kolesterol ve kan değerleri kontrol edilir, özellikle kolesterol normal seviyelerde değil ise diyetisyen tarafından diyet programı verilecektir, kalp krizine bağlı kol uyuşukluğunun tedavisinde kolesterolün düşürülmesi hayati önemdedir.
" } ] }