{ "title": "Karpal Tünel Sendromu", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/karpal-tunel-sendromu-8917.jpg", "date": "23.01.2024 03:17:29", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Karpal Tünel Sendromu, bilek kısmında bulunan median sinirlerin hasar gömesi sonucu parmaklarda ağrı ve karıncalanmaya neden olan bir nöropati hastalığıdır. Karpal tünel, el bileğinde bulunan ve içerisinde parmakların hareketini sağlayan median sinirlerin bulunduğu bir kanaldır. Karpal tünel sendromu ise elde parmakları hareket ettiren sinirlerin bulunduğu karpal tüneldeki sinirlerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Genellikle 50 yaş üstündeki insanlarda daha sık rastlanır. Ülkemizde yaklaşık %5 kadar karpal tünel sendromu hastası bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırmalara göre kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık bu hastalığa rastlanır. Bu sinir problemine beyaz ırklarda diğer ırklara göre daha sık rastlanır.

Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?

Karpal tünel sendromu hastalığının bilinen en önemli nedenleri şunlardır:
Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel sendromunda ellerdeki sinirler baskı gördüğü için el, bilek ve kollarda bazı belirtiler görülebilir. Belirtiler kişinin günlük yaşamını ve fiziksel belirtilerini engeller. Bu belirtiler şunlardır:
Karpal Tünel Sendromunun Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın teşhisi için hastalığın öyküsü dinlendikten sonra gerekirse fiziksel muayene de yapılabilir. Daha sonra kesin tanı için sinir iletim testleri (EEG testleri) uygulanır. Ayrıca phalen, EMG, ultrason, MR gibi teknikler de hastalığın tanısı için kullanılabilecek tekniklerden bazılarıdır. Burada sinir iletiminin yavaş olması genellikle karpal tünel sendromunun habercisi olarak görülür.

Karpal Tünel Sendromu ile Karıştırılan Hastalıklar Nelerdir?

Bir sinir iletim problemi olan karpal tünel sendromu, belirtileri ve öyküsü ile birçok hastalıkla karıştırılabilir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır:
  • Uyuşma ve karıncalanmalara neden olan şeker hastalığı
  • MS ve epilepsi gibi merkezi sinir sistemi hastalığı
  • Boyun fıtığı
  • Torasik çıkış sendromu
  • Protanor teres ve benzeri ön kolda oluşan hastalıklar
  • Kola giden sinirlerde meydana gelen hasarlar
Karpal Tünel Sendromunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bu sendromun tedavisinde genellikle hastalığın altında yatan problemler ve hastalıkların çözülmesi tedavideki ana amaçtır. Genellikle erken teşhis ile de hastalığın ortaya çıkardığı belirtiler yok edilebilir.

Erken teşhisi yapılan karpal tünel sendromunun tedavisinde genellikle iltihap giderici ilaçlar, ağrı kesiciler ve B6, B12 vitaminleri kullanılmaktadır. Ayrıca cerrahi tedavi gerektirmeyen durumlarda atel de kullanılabilir. Atel sayesinde özellikle gece bileğin düzgün bir şekilde kalması amaçlanır. Ayrıca bazı durumlarda steroid enjeksiyonu da karpal tünele uygulanabilir.

İlaçla tedavisi yapılamayacak türdeki karpal tünel sendromlarında, cerrahi yöntemler kullanılır. Hastaya ayakta intravenöz verilir ve avuç içinden kesi yapılarak karpal tünele girilir. Buradaki tünelin çatısı bölünerek büyüklük arttırılır ve cerrahi işlem sonuçlanır.

Bunun yanında diğer bir cerrahi yöntemlerden biri de iki kesikle karpal tünele girilip özel kameralar yetiştirilmesidir. Burada özel bir bıçak sayesinde işlem gerçekleştirilir. Cerrahi müdahalelerin riski yüksek olsa da bu yöntemle karpal tünel sendromu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırılabilir.

Karpal Tünel Sendromu Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Önemli Noktalar Nelerdir?
  • Bilgisayar başında çalışan kişiler, klavye ve fare kullanırken bileklerini doğru şekilde kullanmalıdırlar. Dirsek ve omuzun doğru konumlandırılması gerekir.
  • Gün içerisinde bol bol su tüketimi yapmanız gerekir.
  • Sigara ve alkolden uzak durun.
  • Aşırı kiloluysanız bir an önce kilo verin.
  • Hastalığın tedavisi sonrasında doktorun verdiği fizik tedavi egzersizlerini dikkatli ve sürekli olarak uygulayın.
  • El bileğini ve parmakları sıcak tutmaya çalışın.
  • Belinizi doğru şekilde tutun. Ayrıca duruş şeklinizi iyi bir şekilde ayarlamaya özen gösterin.
  • Sık sık parmaklarını ve ellerinizi dinlendirin.

" } ] }