{ "title": "Omuzda Uyuşma", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Omuzda-Uyusma-76.jpg", "date": "19.01.2024 16:21:09", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Omuzda Uyuşma, Modern yaşamın getirdiği hareketsiz yaşam tarzı ve iş stresi omuzda uyuşmanın en büyük sebepleri olabilir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki uzun süre masa başı işlerde çalışan kişiler boyun ve omuzda uyuşmaya en çok maruz olan kesim olmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzına iş stresi de eklenince ilk olarak omuz ve boyun kaslarında gerilim olmakta bu gerilim sinir sistemi üzerine baskı oluşturarak uyuşmalara neden olmaktadır. Omuzda uyuşma ile sıklıkla bel ve boyun ağrısı görülmekte stresli yaşam tarzı duruş bozuklukları ve hareketsizlikle birleştiğinde fıtıklara gebe bir yaşam tarzı oluşturmaktadır.

Omuzda Uyuşma Nedenleri; Omuzda uyuşmanın birçok farklı nedeni olabilir. Bazen bir hastalığın habercisi olan omuzda uyuşma bazen sadece hareketsiz yaşam tarzından kaynaklıdır. Omuz uyuşmasına neden olan bazı rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir; Sinir hasarı, dolaşım sistemi bozukluğu, vitamin eksikliği, hava akımına maruz kalmak, sigara ve alkol tüketimi, omuz ya da kol bölgesinde kırıklar, boyun ve bel fıtığı, enfarktüs, karaciğer ve dalakta hasar, omuz ya da boyunda kireçlenme, tümörler ve benzeri sağlık sorunları omuzda uyuşmanın nedenleridir. Omuz uyuşmalarına neden olan faktörler bu açıdan 2 ana başlık altında incelenir. Herhangi bir travmaya (Çarpma, kaza veya zorlama) bağlı olanlar ve herhangi bir travma olmadan ortaya çıkan direct ve indirect uyuşmalar.

Omuzda Uyuşma Tanısı; Tanı sıklıkla fiziki muayenenin ardından yapılan kan tahlilleri, ultrason, röntgen, MR, bilgisayarlı tomografi gibi testlerden sonra konulabilir. Hastanın geçmişi, yaşı, yaşam tarzı gibi faktörler incelenir. Omuzda uyuşma ciddi sağlık sorunlarının habercisi olduğu için tekrar eden durumlarda evde kendi başınıza sorunu çözmek yerine gerekli tahlilleri yaptırmanız erken teşhis için önemli bir faktördür. Genellikle omuzda uyuşma sık rastlanan bir rahatsızlık olduğu için hastalar evde sorunu kendi başına çözmeye çalışırlar. Bu zaman kaybı sıklıkla hastalığın ilerlemesine neden olur. Lütfen evde kendi yöntemlerinizle sorunu çözmeye çalışmadan önce doktor muayenesine gidiniz.

Omuzda uyuşma enfarktüs habercisi olabilir; Özellikle sol omuzda yaşanan uyuşma kalp damarlarında bir sıkıntı olduğunu akıllara getirebilir. Kalp ritim bozukluğu, kalp damarlarında tıkanma, kalp krizi omuz uyuşması ile kendini göstermektedir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki insanların omuz uyuşmalarını ciddiye alması gerekmektedir. Kalp krizine bağlı omuz uyuşmaları sıklıkla 40 yaş civarında görülmektedir. Kolesterol ve şeker hastalığı her iki kolda da uyuşmaya neden olan sağlık sıkıntılarıdır.

Omuzda Uyuşma Tedavisi; Gerekli tahliller yapıldıktan sonra omuz uyuşmasına neden olan sağlık sıkıntısına göre doktor gerekli tedavileri önerecektir. Enfeksiyona bağlı uyuşmalarda antibiyotik tedaviler, tümör varlığında cerrahi operasyon ya da basit omuz uyuşmaları için fizik tedavi uygulamaları tercih edilebilir.
" } ] }