{ "title": "Sağ Ayak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/sag-ayak-uyusmasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:20:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sağ ayak uyuşması, ayağa yeterli miktarda kan gitmemesi ya da ayak sinirlerinde meydana gelen hasar sebebiyle meydana gelen bir sağlık problemidir. Uyuşukluk ile ayak ağrısı, karıncalanma hissi, iğne batma hissi, yanma gibi şikâyetler görülebilir. Sağ ayakta meydana gelen uyuşma eğer devamlı oluyorsa önemli bir hastalığın habercisi olabilir ve gecikmeden tedavi edilmesi gerekir.

Sağ ayak uyuşması neden olur?

Vücut duruş bozukluğu: Ayak uyuşmalarına neden olan en yaygın faktör duruş bozukluklarıdır. Kan dolaşımına engel olacak şekilde, devamlı aynı pozisyonlarda durmak ayak uyuşmasına yol açabilir. Bölgeye kan akışının yavaşlaması ya da tamamen durması ile alakalı olarak ayakta uyuşma sık sık yaşanabilir. Duruş pozisyonunun düzeltilmesi ile uyuşuklukta ortadan kalkabilir.

Şeker hastalığı: Şeker hastalığı vücutta sinirlere zarar veren önemli bir hastalıktır. Özellikle ayak ve ayak parmaklarında uyuşukluk, diyabet hastalarında sık görülür. Kan şekeri kontrol edilemediğinde ciddi anlamda artabilir. Artan kan şekeri sinirlerde hasara neden olur. Oluşan bu hasarın düzeltilme imkânı yoktur. Şeker hastalarında, devamlılığını koruyan uyuşmanın yanı sıra ayaklarda ağrı ve ısı hissedilmeyebilir.

Kan dolaşımı: Düzenli olmayan kan dolaşımı kalp hastalıkları başta olmak üzere daha pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Kan vücudu gerektiği gibi dolaşmadığında ayak ve ellerde uyuşma yaşanır. Eğer kan dolaşımı ile alakalı problem tedavi edilirse uyuşma rahatsızlığı da ortadan kalkar.

Rahat olmayan ayakkabılar: Ayağı rahat ettirmeyen ayakkabılar her iki ayakta birden uyuşmaya yol açabilir. Dar ve topuğu yüksek ayakkabılar ayak tabanına baskı uygulayarak marton nöroması olarak tanımlanan bir duruma sebep olur. Rahatsız ayakkabıların uzun süre giyilmesi ile alakalı gelişen kronik bir durumdur.

Sinir hasarı: Sinirlere uygulanan baskı ayak uyuşmasına neden olan en sık sebepler arasındadır. Özellikle çarpma ya da yaralanma sonucu ortaya çıkar. Yaralanma ayakla alakalı olmasa bile ayakta uyuşmaya neden olabilir. Örneğin omurilikte disk kayması ayakta uyuşmaya sebep olan bir etkendir.

Alkolizm: Devamlı alkol kullanımı ya da alkol bağımlılığı sinir sistemine ciddi anlamda hasar verebilir ve bu hasar sonucu ayaklar dahil olmak üzere vücudun farklı alanlarında uyuşma yaşanabilir.

Kullanılan ilaçların yan etkileri: Bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar direkt sinir sistemini etkileyerek geçici ya da kalıcı uyuşmaya yol açabilir. Kanser ilaçları, antibiyotikler, kalp ilaçları uyuşmaya yol açabilecek ilaçlara örmek olarak verilebilir.

Tarsal tünel sendromu: Ayak bileğinin arkasında bulunan bir sinirin sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilecek bir sendromdur. Bölge oldukça dar olduğundan sıkışmaya meyillidir. Soğuk kompres, dinlenme ve iltihap önleyici tedaviler ile ya da cerrahi ile sorun tedavi edilebilir.

Multipl skleroz: Multipl skleroz hastalığı ayak uyuşması ile alakalı olabilecek hastalıklardan biridir. Bağışıklık sistemi ile alakalı olarak gelişen hastalık nedeniyle ayakta uyuşma oluşabilir. Hasra gün geçtikçe ilerleyerek geri dönüşümü olmayan sıkıntılara yol açar. Uyuşukluk hissi başlangıçta hafif seyrederken zamanla artar.

Geçici istemik atak: Beyne ulaşan kan akışında bozulma nedeniyle ortaya çıkar. Vücutta anormal belirtiler yaşanır. Bu belirtilerden biri de sağ ya da sol ayakta ya da her iki ayakta uyuşma hissidir. Uyuşma beyin ile alakalıdır.

Sağ ayak uyuşması tedavisi nasıl yapılır?

Ayak uyuşmasını tedavi edebilmek için ilk önce uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Aşağıda sıralanan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır;
" } ] }