{ "title": "Sağ Kol Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/sag-kol-uyusmasi.jpg", "date": "21.01.2024 02:48:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sağ kolda uyuşma, genellikle bölgeye yeterli oranda kan gitmemesi ya da koldaki sinirlerde oluşan hasardan kaynaklanır. Sağ kolda oluşan uyuşma kolun bir kısmında ya da tamamında görülebilir. Sağ kolda uyuşmanın diğer sebepleri ise enfeksiyon, travma ya da iltihaplanmadan kaynaklanabilir.

Sağ kolda uyuşma ve tedavisi nasıl yapılır?

Sinir sıkışması ve hasarı: Kolda oluşan iltihaplanma, kolda gelişen travma, omuzda bulunan sinirlerin hasar görmesi ya da sinirlerin kol üstüne doğru gitmesi sinir sıkışmasına ve sinirlerde hasar oluşmasına neden olur. Sinir sıkışması, kıkırdaklar, kaslar, tendonlarda ortaya çıkan travmalara bağlı gelişen tahriş ve iltihaplanmanın sinirlere yaptığı baskı nedeniyle ortaya çıkar. Sıkışan sinirler kol hareketteyken ağrı, uyuşma ve değişik şikâyetlere yol açar.

Sinir sıkışması tedavisi tanı ile başlar. Fizik tedavi en çok kullanılan tedavi şeklidir. Fizik tedavi ile sinirler üzerindeki baskı azaltılarak dokular desteklenir. Şiddetli ağrılarda ise kortikosteroid terapi ve narkotik ağrı kesiciler kullanılır. Çok daha ciddi uyuşma ve ağrılar için ise cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.

Diyabet: Uzun süre kan şekeri kontrol edilemezse sinirlerde iltihap olasılığı artar. Bu sayede sağ kolun alt ve üst kısmında karıncalanma ve uyuşma hissi başlar. Tedavisinde kan şekeri kontrol altında tutulur ve şikâyetler azaltılır.

Beslenme bozukluğu: Vitamin eksiklikleri sağ kolda uyuşmaya yol açan bir diğer faktördür. B grubu vitaminleri, D ve C vitaminleri haricinde fosfat, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin eksikliği de uyuşmaya ve farklı şikâyetlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarının düzene girmesi ile şikâyetler ortadan kaldırılabilir.

İnme: Beyinde sağ kolu kontrol eden alanda oluşan inme kolda güçsüzlük ya da uyuşma hissine yol açabilir. Bölgeye yetersiz ulaşan kan, beyin sinirlerinin zarar görmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda şiddetli baş ağrısı görülür. İnme genelde tek taraflı olur.

İnme oldukça ciddi bir sağlık sorunudur ve acil müdahale edilmelidir. İnmenin nedenle yönelik olarak tedavi şekilleri değişebilir. İskemik inmede pıhtılaşmayı önlemek amacıyla tedavi uygulanır. Kanamaya bağlı gelişen inmelerde daha farklı bir yol izlenir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce inmenin neden kaynaklandığına dair gerekli araştırmaların yapılması gerekir. Rehabilitasyon ve uygun tedavi ile yavaş yavaş hastalık tedavi edilebilir.

Geçici iskemik atak: Beyin perfüzyonunu bulunduran damarlarda meydana gelen sıkıntıdan dolayı oluşan bir sağlık sorunudur ve çok ciddiye alınmalıdır. Ataklar genellikle birkaç saat sürer ve çok ciddi bir sıkıntı oluşturmaz. Fakat ayak ve kollarda uyuşma ve inmeye yol açabilir. Tedavisinde eğer his kaybı ve sağ kolda uyuşukluk varsa bazı testler yapılmalı ve test sonuçlarına göre kan sulandırıcı ilaçlar, pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar, beslenme programı ve egzersizler uygun görülür.

Karpal tünel sendromu: Kolun orta sinirinde fonksiyon bozukluğuna ve tahrişe neden olan bir durum sonucu ortaya çıkar. Kolda uyuşma, his kaybı, güç kaybı ve parmaklarda ağrı gibi şikâyetlere yol açar. Gebelik, obezite, yumuşak doku travması gibi durumlar nedeniyle kolun üst tarafında uyuşma oluşabilir. Yaşam tarzını düzenlemek, beslenme alışkanlıklarını değiştirmek karpal tünel sendromu için basit çözümler arasındadır. Şikâyetler ciddi boyutlarda ise ağrı kesici ve enfeksiyon önleyici ilaçlar reçete edilebilir.

Sağ kolda uyuşma bu tür nedenlerin haricinde hormon bozuklukları, migren, MS hastalığı, bel fıtığı, boyun fıtığı gibi hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavisi için ilk olarak sağ kolda uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Gerekli araştırmalardan sonra nedene yönelik tedavi başlatılarak sorun tedavi edilebilir.
" } ] }