{ "title": "Sol Kulak Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Sol-Kulak-Uyusmasi-69.jpg", "date": "23.01.2024 06:42:28", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Sol kulak uyuşması ve kulak kaşıntısı toplumun genelinde çok sık rastlanan bir hastalıktır. Kulak uyuşması ve kulak kaşıntısına neden olan birçok sebep olabilir. Bu sebepleri inceleyecek olursak;

Sol kulak uyuşması sebepleri nelerdir?

Kulak uyuşmasının ve kaşıntısının en büyük temel nedeni kulak enfeksiyonlarıdır. Enfeksiyonlar genellikle yaz aylarında daha çok ve kolayca meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kulak da kaşınma var ise kulak tahrip olur. Tahrip olan sol kulak havuza veya denize girildiğinde hava yolu ile mikropları bünyesine alır. Bu durum ise kulak da enfeksiyon oluşumuna sebep olur.

Kullanılan kulak çubuklarının çok sert olması ve çok sert bir şekilde kullanılması veya kulağa başka sert cisimlerin sokulması sebebi ile kulakta kuruluğa neden olacaktır. Kulak uyuşukluğuna neden olan bir diğer sebep ise alerjik rahatsızlıklardır. Kulakta meydana gelen kuruluk beraberinde kaşıntıya da neden olacaktır. Kulak içerisinde meydana gelen kulak kiri enfeksiyonlara karşı kulağı koruyacaktır. Kulak içerisinde bu maddenin azalması sonucu kulakta kaşıntıya, kuruluğa ve tahribata sebep olacaktır. Bu durumun dışında vücudun herhangi bir bölgesinde mantar ya da egzama olan kişilerde, yiyeceklere alerjisi olanlarda bu durum gözlenebilmektedir.

Sol kulak uyuşmasına neden olan mantar enfeksiyon tedavisi oldukça zor ve bulaşıcı bir hastalıktır. Havuz gibi birçok kişinin kullandığı alanlarda bulaşan bu rahatsızlık için havuza girmeden tedbirler alınmalıdır. Eğer mantar kulağa yerleşmiş ise yoğun bir kaşıntıya sebep olacaktır. Kulağa yerleştiyse geçse dahi tekrardan meydana gelebilir. Mantar enfeksiyonlarında tedavi hemen yaptırılmalıdır, hemen Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Tedavi sürecinde kulağa sürekli pansuman yapılması gereklidir. Kulakta mantar enfeksiyonunun bir daha oluşmaması için kişi gerekli tüm önlemleri almalıdır.

Dış kulak yolu oldukça hassas olduğundan kaşıyarak tahriş edip denize veya havuza girildiğinde ciddi bir dış kulak yolu enfeksiyonuna zemin hazırlanmış olur.

Mantar enfeksiyonları son derece geç iyileşme göstermesinin yanı sıra bulaşması da çok kolaydır. Dış kulak yolu yapı olarak düz değildir. Kulak zarına kadar olan mesafe kısmında dirsek yapar böylece kulak içerisine yerleşmiş mantar enfeksiyonu, yabancı cisim parçacıkları, su ile şişen ve kulak temizleme pamukları ile iç tarafa ulaşan kulak kirlerine müdahale etmeden kolayca çıkmaz. Kirleri çıkartma esnasında oldukça dikkatli olmalısınız.

Sol kulak uyuşmasını önlemek için yapılması gerekenler
" } ] }