{ "title": "Testis Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/Testis-Uyusmasi-72.jpg", "date": "23.01.2024 04:24:08", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Testis uyuşması; Uyuşma vücut genelinde sıklıkla sinirler ya da damarlar üzerinde herhangi bir baskı olduğu zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Testis uyuşması da testislerde kan birikmesi, tümör varlığı, testis içindeki toplardamarların genişlemesi ya da uzaması ile testislerde kan akışının bozulması ile ortaya çıkabilir. Sürekli tekrar eden testis uyuşmalarında uyuşmaya neden olan şeyin tespit edilebilmesi için doktor muayenesi şarttır. Testis uyuşması şikâyeti ile başvuran kişilerin en sık karşılaştığı rahatsızlık ise Varikosel'dir.

Varikosel nedir; Varikosel testis içindeki toplardamarlarda kan akış düzeninin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve testislerde kan toplanmasına neden olan bir hastalıktır. Testislerde biriken kan sinirlere baskı yaparak testis uyuşmasına neden olur. Testis uyuşması, varikoselde ilk ve en önemli belirtilerden biridir. Uyuşma dikkate alınmaz ve sinir tahribatı devam ederse ilerleyen süreçte kısırlığa ve cinsel isteksizliğe ya da cinsel birliktelik sırasında ağrıya neden olabilir. Erken müdahalede ilaca bile gerek kalmadan doktorun önereceği iç çamaşırlar ile testiste uyuşma sorunu çözülebilir. Doktor yıllık düzenli kontroller isteyebilir. İlerleyen süreçte ise genişleyen damarlara iğne yoluyla enjeksiyon uygulanarak damarlarda daralma sağlanabilir. İlerlemiş durumlarda ise cerrahi müdahale gerekmektedir.

Varikosel belirtileri nelerdir?

Testis torsiyonunda aniden meydana gelen uyuşma, cinsel ilişki öncesinde uyuşma, cinsel ilişki sırasında ağrı, testis üzerinde kızarıklık ve zaman içinde testis damarlarının görünür hale gelmesi, idrara çıkarken zorlanma, idrar öncesi ya da sonrası uyuşma.

Testis uyuşmasına neden olan diğer faktörler

Testislerde tümör ya da kist varlığı, ağır spor yapanlarda pudental sinirlerde sıkışma, prostat bezlerinde iltihaplanma, penis yüzeyinde ülser varlığı, testislerde yağ bezesi oluşması, hematosel testis uyuşmasına neden olan bazı rahatsızlıklar olarak sayılabilir.

Testis uyuşmasında tanı nasıl konulur

Testis uyuşmasında üroloji ve androloji alanlarında Uzman olan doktorun fiziki muayenesi gerekmektedir. Doktor uygun gördüğü halde kan tahlilleri, röntgen, ultrason, doppler ultrasonografi gibi testler isteyebilir. Kesin tanı tahlil sonuçlarından sonra konulur.

Testis uyuşması ameliyatlarında başarı düzeyi nedir?

Varikosel ameliyatları yüzde 95 oranında başarı ile sonuçlanan ameliyatlardır. Ameliyat sonrası sperm kalitesi yüzde 70 oranında iyileşir. Sıklıkla 15 ila 35 yaş arasındaki erkeklerde görülmektedir. Testis uyuşmasına neden olan diğer hastalıklar ise doktorun uygun gördüğü yöntemlerle tedavi edilir.

" } ] }