{ "title": "Uykuda El Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/yukuda-el-uyusmasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:45:25", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Uykuda el uyuşması, kadın erkek her yaştan kişide ortaya çıkabilen bir durumdur. Kişiyi gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Bu olay çoğunlukla parmak uçlarındaki duyu bozukluğundan ve ellere giden kan akışının zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle uykuda elin üzerine yatma, eli yastık altına sokarak uyuma nedeniyle bu sorun çok fazla kişiyi etkileyebilir. Ellere giden kan akımının azalması yüzünden uyuşma hissi meydana gelir.

Uykuda El Uyuşması Tanısı Nasıl Konulur?

Uykuda el uyuşması, ellerin uyurken ters bir pozisyonda kalmasından kaynaklanabilir. Ters pozisyonda ellere giden kan miktarı azaldığı için bu durum ellerin karıncalanmasına ve uyuşmasına neden olur. Uyku pozisyonunu değiştirerek çözümlenebilecek bir durumdur. Kişide diyabet, guatr hastalığı, gut hastalığı varsa eller, kollar ve ayaklar normal normal şartlarda uyanıkken ve uyurken de uyuşabilir. Ayrıca el bilek kanalı hastalığı olarak bilinen karpal tünel sendromu görülen kişilerde uyurken el uyuşması sıkça rastlanır. Eklemlerde yaşanan sorunlar bu bölgedeki sinirler üzerinde hasara neden oluşturduğu için de zaman zaman uyuşmalar meydana gelebilir. Uykuda el uyuşması genellikle sağ elde yaşanır. Bunun nedeni de gündüz genellikle sağ el kullanıldığı içindir. Aynı zamanda gündüz el bileğini sıkça kullanan kişilerde, bilgisayar ya da daktilo kullananlar kişilerde daha fazla rastlanır.

Uykuda El Uyuşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Elde uyuşma yaşayan kişi tedavi için fizik tedavi uzmanından yardım alabilir. Yaşanan uyuşma kolaylıkla boyun emarı ve EMG testi adı verilen elektromiyografi çekilerek anlaşılır. MG testi sinirlere minik akımlar ve bazen kaslara akupunktur benzeri iğneler batırılarak yapılan bir testtir. El uyuşmasında ilk akla gelen sebepler boyunda veya kolda yer alan sinirlerin sıkışması olduğu için röntgen filmi çekilmesinde fayda vardır. Röntgen sayesinde elde oluşan kemik ve yumuşak doku problemlerini de görmek de mümkündür. Tetkikler sonucu sinir sıkışması hafif veya orta düzeyde ise cerrahi müdahale gerektirmez. Bileğin istirahate alınması, kortizon iğnesi ve bileklik tedavisi yeterli olur. Fakat sinir sıkışması ağır düzeyde ise tespit edilmişse hastanın ameliyat olması gerekmektedir. Eğer sinir sıkışması ortadan kaldırılmazsa hastalar yaşam kalitelerini bozacak derecede ellerinde fonksiyon kaybı yaşayarak zamanla ellerini kullanamaz duruma gelebilirler.

Uygulanan ameliyat esnasında hasta lokal anestezi ile yani uyutulmadan yapılır. El bileğine 1-2 cm uzunluğunda kesiler açılır ve sinirler tedavi edilir. Operasyon yaklaşık olarak 10-15 dakika sürer. Hasta hastanede 3-4 saat istirahat ettikten sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrasında başarılı sonuçların alınabilmesi için hasta yaklaşık 10 gün boyunca kullanmamalıdır ve elini güçlendirici egzersizlerden kaçınmalıdır. Eğer tetkikler sonucu elde veya bilekte sinir sıkışması tespit edilememişse nadiren karşılaşılan el uyuşmasının sebebi omurilik tümörleri, kistl ve multiple skleroz gibi ciddi hastalıklar olabilir. Ayrıca çok sık görülen ama genelde EMG ada MR gibi testlerde çıkmayan bir el uyuşması sebebi daha vardır. Ancak iyi bir klinik muayene ile teşhis edilebilir. O da tıp dilinde torasik çıkış sendromu adı verilen boyundan çıkan sinirlerin boyun omuz bölgesinden geçerken sıkışmasıdır. Tüm bunların dışında uyurken elde uyuşma yaşayan tüm hastalara el tedavi yöntemi olarak kesici ilaçlar, sinir uçlarını koruduğu varsayılan B vitaminleri kullanmaları tavsiye edilir.
" } ] }