{ "title": "Yüz Uyuşması", "image": "https://www.uyusma.gen.tr/images/yuz-uyusmasi.jpg", "date": "20.01.2024 15:15:09", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yüz uyuşması, daha çok duruş bozukluğu ve sinir sıkışması gibi basit nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi yüz felci ya da nöropati gibi ciddi problemlerden dolayı da oluşum gösterebilir. Yüzdeki hissetme üçlü sinir olarak adlandırılan trigeminal sinir tarafından sağlanır. Bu sinir üç ana daldan oluşur. Sinir hissetmeyi ve beyinden gelen mesajlara göre yüzde bulunan kasların ve ifadelerin kontrolünü sağlar. Üçlü sinirler, beyin kökünden çıkarak, yüze ulaşana dek kafatası derinliklerinden geçer.

Yüz uyuşması neden olur?

Uygunsuz duruş: Özellikle uyurken alınan bozuk pozisyonlar ya da başla yapılan uygunsuz hareketler üçlü sinirlerde baskı ve iltihaba yol açabilir. Bu durumda açığa çıkan uyuşma kısa sürede geçer. Yüzün etkilenen bölümünde güç kaybı ve uyuşukluk görülmesi sinirlerde oluşan zayıflıktan kaynaklanır. Başın uzun süre aynı ya da anormal pozisyonda tutulması ağrıya yol açabilir.

Sinir sıkışması: Yüzde bulunan sinirler yüzün tümünde his sağlamak için üç kola ayrılır. Bu sinir dalları yaralanma, sarsıntı ya da herhangi bir tahrişten dolayı sıkışabilir. Oluşan şikâyetler belli bir süre dinlendikten sonra kendiliğinden geçer. Sinir sıkışması nedeniyle yüzün tek tarafında ya da belli bir alanda uyuşukluk ve karıncalanma hissedilir. Sinir sıkışması şiddetli ağrılara yol açabilir.

Nöropati: Yüzde, boyunda ya da baş bölgesindeki sinirlerde hasar oluşması yüzde uyuşukluğa yol açabilir. Şeker hastalığı nöropatinin en bilindik nedenleri arasındadır ve müdahale edilmediğinde felç riski doğabilir. Diyabet hastaları eğer yüzde uyuşma hissi yaşıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Nöropati, yüzde uyuşma, karıncalanma ve yanma gibi belirtilere yol açabilir. Ayrıca yüzde güç kaybı ve ağrıda yaşanabilir.

Hafif felç: Beynin bir kısmına kan gitmediğinde meydana gelen durum felç olarak tanımlanır. Felç vücudun ya da yüzün bir kısmında güçsüzlük ya da inmeye yol açabilir. Oldukça ciddi bir problem olan felç için mutlaka acil müdahale gerekir. Bazı felç türleri beyin kanaması ile sonuçlanabilir ve hayati risk oluşturduğundan acil cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Felç, yüzde hafif karıncalanma ile başlayarak daha sonra tüm vücuda yayılarak tamamen inmeye yol açabilir. Yüz sarkması en sık rastlanılan semptomdur. Beynin etkilendiği bölüme göre konuşma kabiliyeti ve eşyaları tanıma kabiliyeti etkilenebilir. Bazı durumlarda yürüme güçlüğü çekilebilir.

Yüz felci: Yüz felci yüzün bir bölümünde his kaybına neden olur. Çok nadir durumlarda yüzün her iki kısmında görülebilir. Yüzde uyuşma, yüz sarkması, ağız ve göz kapaklarının düşmesi, salya, yüz ve dilde anormal his ve damak tadının bozulması gibi belirtilere yol açar. Yüz felci genellikle zamanla kendiliğinden geçer. Tedavisinde iltihap azaltan ve enfeksiyonlara yönelik reçeteli ilaçlar kullanılır.

MS hastalığı: Bağışıklık sistemi ile alakalı gelişen ciddi bir hastalıktır. Tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. MS belirtileri hafif ya da çok şiddetli gelişebilir. Yaşam kalitesi fonksiyonlarını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Uyuşma hastalığın en önemli semptomudur. Yüzde ağrı, görme bozuklukları, göz ağrısı, el ve ayak uyuşması MS hastalığı belirtileri arasındadır.

Vitamin eksikliği: Vücutta yaşanan vitamin eksikliği nedeniyle vücudun bazı bölümlerinde uyuşma görülebilir. Özellikle B12 vitamini eksikliği uyuşmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Düzensiz beslenme ya da mide ameliyatı nedeniyle ortaya çıkabilir. Yüz uyuşması tedavisi için ilk olarak hastanın detaylı bir şekilde araştırılması gerekir. Uyuşmaya neden olan rahatsızlık bulunduktan sonra tedavi nedene yönelik yapılmalıdır.

Tüm bu nedenlerin haricinde yüz uyuşması daha pek çok nedenden kaynaklanabilir. Kaygı, stres, depresyon, migren, hiperventilasyon, yüzde zona, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, sjögren sendromu, otoimmum rahatsızlıklar, kötü huylu tümörler, kansızlık yüzde uyuşma için diğer nedenler arasındadır.
" } ] }