Baş Ağrısı ve Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Baş Ağrısı ve Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı ve Uyuşması

Beyinde uyuşma hissi ve baş ağrısı, her insanda görülebilecek yaygın bir rahatsızlıktır. Bazı bireyler tarafından çok ciddiye alınmasa da, kimi bireyler bu durumu oldukça önemserler. Hatta birçok insan, bu belirtileri beyin kanaması geçirdiği endişesiyle değerlendirir. Bu nedenle, beyinde uyuşma şikayeti ile uzmanlara başvuran hastaların çoğu, beyin kanaması geçirdiğini düşünerek oldukça endişelenir. Ancak nöroloji uzmanları, genellikle endişelenmeye gerek olmadığını belirterek hastaları yatıştırmaktadır.

Beyinde uyuşma sorunu olan bireylerde, aynı zamanda bulantı, kusma, konuşma zorluğu, yüz bölgesinde kızarıklık ve bilinç kaybı gibi belirtiler de varsa, beyin kanamasından şüphelenilebilir. Ancak yalnızca beyinde uyuşma ve baş ağrısı ile beyin kanaması teşhisi koymak uzmanlarca yanlıştır. Beyinde uyuşma ve baş ağrısı, ilk etapta beyin kanaması değil, farklı rahatsızlıkların belirtisi olabilir.

Beyinde Uyuşmanın Sebepleri Nelerdir?

Beyinde uyuşma, halk arasında "karıncalanma" olarak adlandırılan bir durumdur ve genellikle saçlı derinin arka bölümünde hissedilir. Karıncalanma hissinden sonra genellikle uyuşma ve elektriklenme de gözlenir. Kafatasında görülen karıncalanmaların hepsi beyinle ilgili değildir; çoğu saçlı deri ile ilgilidir. Genellikle kafatasının arka bölümündeki çıkıntılı kısımdan saçlı deriye doğru yayılır.

Başın arka kısmında bulunan kaslarda oluşan herhangi bir spazm, ilgili sinire dokunarak karıncalanmalara sebep olabilir. Kafatasında tespit edilen karıncalanmaların sebebi genellikle stres ve stres kaynaklı diş sıkmalarıdır. Günümüzde pek çok kişide psikolojik problemler görüldüğü için baş ağrısı ve başta uyuşma oranı da artmaktadır. Beyinde uyuşma hissi oluşmasının sinirsel sebeplerinden ziyade, kanın pıhtılaşması ile de ilgili olabilir. Yani beyinde oksijen oranının azalması, beynin uyuşmasına sebebiyet verebilir.

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısının birçok sebebi olabilir. Başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Kişinin kansızlık (anemi) durumu varsa baş ağrısı oluşabilir.
  • Kafatası içerisinde tümörlerin oluşması da baş ağrısına sebep olabilir. Çok şiddetli ve daha önce mevcut olmayan baş ağrılarında tümör değerlendirilmesi uygun görülür.
  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda baş ağrısı oluşabilir.
  • Kafatasına darbe alınması sonucunda baş ağrısı meydana gelebilir.
  • Strese bağlı olarak da baş ağrısı oluşabilir.
  • Tansiyonun aniden yükselmesine bağlı olarak baş ağrısı görülebilir.
  • Zehirlenmelere bağlı olarak ağrı oluşabilir. Alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklarda da baş ağrısı meydana gelebilir.

Baş Ağrısı Çeşitleri

Baş ağrıları çeşitli özellikler göstermektedir. Bu ağrı özelliklerini şu şekilde gruplayabiliriz:

Gerilim Tipi Baş Ağrısı:

Bu tip baş ağrılarında zonklama yoktur. Çok şiddetli olmamakla birlikte süreklilik gösterir. Baş ve boyun bölgesinde hissedilir ve genellikle strese bağlı olarak ortaya çıkar.

Migren:

Şiddet seviyesi yüksek ve zonklama yapan ağrılardır. Işık ve sese karşı hassasiyet oluşturur. Hormonal değişimlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Demet (Küme) Baş Ağrısı:

Şiddetli bir ağrıdır. Genellikle tek bir gözün etrafında veya arkasında hissedilir. Bu baş ağrısına burun tıkanıklığı ve baş ağrısı eşlik eder. Ağrı genellikle uyku esnasında gerçekleşir. Sigara kullanımı ve alkol tüketimi ağrıyı tetikleyebilir.

Adet Döneminde Görülen Baş Ağrısı:

Yumurtlama ve adet dönemlerinde gözlenen ağrılardır.

Sinüs Baş Ağrısı:

Şiddet oranı yüksek, sabit bir ağrıdır. Baş ağrısı ile burundan sıvı akışı da gözlenir.

Alerjiye Bağlı Baş Ağrısı:

Genellikle bahar veya sonbahar dönemlerinde polenlerin oluşumu ile kendisini gösterir.

Kafeine Bağlı Baş Ağrısı:

Fazla miktarda kafein tüketilmesi sonucunda oluşan bir ağrıdır.

Yorulmaya Bağlı Baş Ağrısı:

Ağrı genellikle baş genelindedir.

Eklem Baş Ağrısı:

Çenede bozukluk ve kenetlenme olması halinde oluşur.

Artrite (Romatizma) Bağlı Baş Ağrısı:

Hareket edildiğinde artan bir ağrıdır.

Göz Yorgunluğuna Bağlı Baş Ağrısı:

Ağrı, genel olarak alın kısmında hissedilir.

Baş ağrısı ve beyinde uyuşma şikayetleri, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu tür belirtiler yaşayan bireylerin bir sağlık uzmanına başvurarak kapsamlı bir değerlendirme yaptırması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kadir koç

25 Nisan 2024 Perşembe

Başımın arka tarafında kulak arkamda ve ustünde ensemde uyuşma var nr olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kadir koç,

Baş ve ense bölgesinde yaşadığın uyuşma farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Stresten kaynaklanabileceği gibi, boyun fıtığı, sinir sıkışması veya dolaşım problemleri gibi durumlar da bu belirtilere yol açabilir. Kesin bir tanı koymak için bir sağlık profesyoneline danışmanı tavsiye ederim.

Sağlıklar dilerim.

2. Cevap
cevap

Aryan

Söylediğiniz bölgelerdeki uyuşmalar yanlış yatak seçimi ve haraketsiz yaşamın sebeplerinden biri olabilir. Bu bölgelere yapılacak masaj geçici bir rahatlama saglar fakat kalıcı çözümler için ortopedik bir yatak seçimi yapmalısınız. Gün içinde surekli aktif olmalı ve iki saatten fazla hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz.

soru

Rabia

16 Nisan 2024 Salı

Başımın sağ üst tarafında bir uyuşma oluyor. Uyuşma geldiği zaman bir müddet baş dönmesi ve migde bulantısı oluyor bazen gözlerim kararıyor. Bana birisi yardımcı olabilir mi? Doktora gidecem daha çok gün var ve endiseliyim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rabia hanım,

Bu tür belirtiler ciddiye alınmalıdır. Başınızın sağ üst tarafında uyuşma, baş dönmesi, mide bulantısı ve göz kararması gibi şikayetleriniz varsa, bu durum çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Belirtilerinizin nedeni net bir şekilde belirlenmesi için bir doktora başvurmanız önemlidir. Eğer randevunuza daha çok gün varsa ve belirtileriniz şiddetlenirse, acil servise başvurmanız iyi olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Özçam

Baş ağrısı ve uyuşma durumu bazen grip, nezle, kansızlık ve tansiyon düşüklüğü gibi basit sebeplerden dolayı kendini gösterse de bazen ciddi rahatsızlıkların sebebi veya etkeni olabilir. Beyin tümörü, kanser, enfeksiyon ve beyin kanaması gibi ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu sebepten dolayı bu ağrı uzun süre devam ediyorsa doktora gidilmelidir

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kafa Derisinde Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Kafa Derisinde Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmağı Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmağı Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Fıtığı El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Fıtığı El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Dil Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Dil Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Kol Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi